Psihoterapie si Consiliere

Din ce in ce mai multi oameni incep sa constientizeze ca exista momente in viata lor cand suportul oferit de prieteni si/sau familie nu este suficient iar pentru a depasi aceste momente au nevoie sa apeleze la un specialist. Acest specialist poate fi un psihoterapeut sau un consilier (life coach) care are pregatirea necesara pentru a te asista si ghida sa-ti descoperi resursele interioare necesare pentru a depasi momentele dificile si a obtine rezultatele dorite.

Diferenta dintre psihoterapeut si consilier

Inainte de a apela la psihoterapie sau consiliere, este indicat sa te informezi despre pregatirea specialistului in domeniu. Un psihoterapeut poate oferi atat servicii de consiliere cat si de psihoterapie, in timp ce un consilier poate oferi doar servicii de consiliere. Pe langa pregatirea de specialitate, studiile superioare de baza ale unui psihoterapeut sunt in domeniul psihologic si/sau medical, in schimb, un consilier poate avea studii superioare in orice alt domeniu. Un alt aspect este durata formarii: pentru un psihoterapeut – minim 4 ani  iar pentru un consilier – poate varia de la cateva zile la cateva luni (sub un an).

Psihoterapia si consilierea au la baza aceleasi teorii si de aceea uneori se intrepatrund fiind dificil de trasat o granita clara intre aceastea; diferentele majore dintre ele constau in faptul ca psihoterapia este de tip curativ, adica presupune modificari structurale profunde, este centrata mai mult pe trecut si poate viza si probleme patologice/psihiatrice, iar consilierea este de tip preventiv, adica are caracter educativ, se centreaza mai mult pe momentul prezent si nu vizeaza patologia.

De ce sa apelezi la psihoterapie sau consiliere?

O viata normala este o viata cu probleme iar, de cele mai multe ori, a avea un obiectiv in viitor inseamna a avea o problema in prezent. Din acest motiv, psihoterapia si consilierea nu se adreseaza doar persoanelor aflate in momente de criza. Ci ar fi indicat sa faca parte din igiena mentala si emotionala periodica a fiecaruia dintre noi la fel ca si odihna, dieta alimentara echilibrata sau exercitiile fizice.

Stiu ca in viata ta sunt momente in care iti doresti sa vorbesti cu cineva, sa te consulti cu cineva, sa stii ca ai un sprijin moral din partea cuiva. Sau pur si simplu iti doresti sa fii ascultat, sa te descarci si sa simti ca esti inteles. De asemenea, mai stiu cat de importanta este pentru tine confidentialitatea, sa ai incredere in persoana caruia te destainui. Ai nevoie sa stii ca sufletul tau este in siguranta si ca nu esti singur pe drumul tau.

Din punctul meu de vedere noi suntem intr-o continua schimbare si evolutie. Cu cat ai mai multe blocaje mentale si emotionale, cu cat opui mai multa rezistenta schimbarii si evolutiei tale, cu atat viata te aduce in situatii in care sa suferi. Fiecare individ este unic si in consecinta se vindeca, se schimba si evolueaza in ritmul sau propriu.

Sa fii sincer cu tine, sa-ti recunosti ca ai nevoie de ajutor, dupa care sa apelezi la un specialist nu este deloc un semn de slabiciune, ci mai degraba este un act de curaj. Cand ai un specialist in psihoterapie alaturi de tine, depasirea blocajelormentale si emotionale se petrece intr-un mod accelerat; pur si simplu castigi ani din viata.

Cum sa alegi un psihoterapeut / consilier?

Recomandarea mea este sa alegi un specialist in psihoterapie sau consiliere cu care simti ca rezonezi, cu care crezi ca poti colabora si cu care simti ca poti sa faci echipa. Si vreau sa ma alegi pe mine ca si ghid doar dupa ce ai rezonat cu ceva scris de mine si cu tehnicile folosite. Imi rezerv dreptul de a imi selecta colaboratorii in functie de atitudinea si motivatia lor interioara.

Daca te hotarasti sa lucram impreuna, cu drag voi fi alaturi de tine. Te voi insoti sa-ti descoperi adevaratul potential interior, sa-l amplifici si sa-l pui in valoare ca sa devii stapanul propriei tale vieti.

Cu incredere in resursele tale interioare nelimitate,

Iuliana

P.S.: Pentru a lua legatura cu mine gasesti toate detaliile pe pagina de Contact.

Psihoterapie si Consiliere
5 (100%) 14 vote[s]