Bine te-am intalnit pe NLP Concept!
Click aici ca sa asculti articolul pe YouTube
Iti amintesti cum este sa fii indragostit, cum se simt fluturii in stomac? Iti amintesti cum te simti cand iubesti pe cineva? Sau cum este sa simti ca esti acceptat si iubit asa cum esti?
Daca iti amintesti toate aceste lucruri, atunci acest articol iti esti dedicat tie, draga cititorule.
„In momentul in care simti ca nu mai esti dependent de nimeni, in fiinta ti se instaleaza o tacere profunda, o relaxare lipsita de febrilitate si tensiune. Dar asta nu inseamna ca atunci vei inceta sa iubesti. Din contra, vei cunoaste pentru prima data o noua dimensiune, o noua calitate a iubirii, o iubire care nu se mai limiteaza la cuvinte si care se apropie mai degraba de prietenie pura.” – Osho
Diferenta dintre indragostire si iubire
Este usor sa te indragostesti, mai greu este sa iubesti. Sau altfel spus, oricine poate sa se indragosteasca, insa nu oricine poate sa iubeasca. Indragostirea nu este o alegere constienta si din acest motiv de cele mai multe ori oamenii afirma ca s-au indragostit de persoane nepotrivite. In schimb, sa iubesti este o alegere pe care o faci in mod constient.
Indragostirea poate fi privita ca o „capcana a naturii” care are ca scop sa asigure perpetuarea speciei umane.
Conform psihiatrului american Morgan Scott Peck, indragostirea este o componenta instinctuala determinata genetic a comportamentului de imperechere; indragostirea nu este iubire adevarata din urmatoarele 3 motive:
- nu este o alegere constienta sau un act de vointa;
- nu presupune disciplina si efort constient din partea noastra;
- cel care este indragostit nu este cu adevarat interesat de progresul personal al celuilalt si nu doreste ca celalalt sa se schimbe.
In perioada de indragostire, un cocktail hormonal unic de neurotransmitatori (adrenalina, dopamina, oxitocina) se revarsa in sange si inunda creierul, iar acest lucru te face sa simti fluturi in stomac, te face sa ai stari de euforie, de agitatie, de energizare, iti diminueaza pofta de mancare sau ai insomnii.
Zona din creier activata in momentul indragostirii este aceeasi care reactioneaza si la consumul de droguri. Astfel, in starea de indragostire, functiile cognitive care tin de gandire, logica si analiza critica par a fi alterate ca si cum ai fi sub influenta unor droguri.
Cand te indragostesti de cineva incepi sa proiectezi asupra acelui cineva persoana ideala pentru tine, ca si cum ai refuza sa vezi cum este ea in realitate si ii pui un fel de masca. Din acest motiv in popor se spune ca dragostea este oarba iar dupa o anumita perioada pur si simplu iti cade valul de pe ochi.
Te trezesti si vezi ca de fapt partenerul tau nu este persoana ideala pentru tine; vezi ca este imperfect, vezi ca are anumite defecte pe care nu ai vrut sa le vezi de la inceput cu toate ca ele erau acolo dinainte ca tu sa te indragostesti.
Indragostirea nu este facuta ca sa dureze o vesnicie.
In perioada indragostirii, care poate dura in medie 2 ani, partenerii isi fac curte, se straduiesc sa se vanda cat mai bine (sa dea cat mai bine, sa-si arate partile bune si frumoase) si folosesc toate cele 3 strategii NLP principale de iubire: isi arata iubirea unul altuia (vizual), isi spun iubirea unul altuia (auditiv) si se ating cu iubire unul pe celalalt (kinestezic).
Apoi, dupa ce focul dragostei se potoleste, fiecare isi exprima iubirea in modul lui preferat care de obicei este diferit de al celuilalt si niciunul dintre parteneri nu se mai simte iubit.
Pentru creier este obositor sa ramana in starea de indragostire si in mod natural, dupa o perioada de timp, valorile de neurotransmitatori din creier revin la normal si astfel se poate face trecerea catre o iubire matura.
Iubirea poate aparea si apoi inflori cu adevarat intr-o relatie de cuplu armonioasa, abia dupa ce perioada de indragostire (obsesie, nebunie) a luat sfarsit. Abia atunci poti incepe sa descoperi partenerul de langa tine cu bune si cu rele, sa-l accepti, sa alegi sa ramai langa el si sa-l iubesti in mod constient asa cum este el.
La fel de bine, dupa ce perioada de indragostire a luat sfarsit, poti alege sa iesi din relatie si sa pleci in cautarea unei noi indragostiri.
SA IUBESTI IN MOD CONSTIENT
Cea mai importanta nevoie afectiva a noastra nu este aceea de a ne indragosti si a fi iubiti in mod instinctual; ci este de a fi iubiti cu adevarat de ceilalti deoarece acestia vad in noi ceva ce merita iubit si aleg sa ne iubeasca in mod constient pentru ceea ce suntem.
Iubirea este de sine statatoare si nu include neaparat si atractia sexuala. Asa ca poti sa iubesti fara sa fii atras sexual sau poti sa fii atras sexual fara sa iubesti. Iubirea este unica, este una si aceeasi cu cea care este intr-un cuplu, intre soti, intre parinti si copii, intre bunici si nepoti, intre frati si surori sau intre prieteni. Ceea ce mai exista intr-un cuplu implinit, pe langa iubire, este si atractia sexuala.
Iubirea conduce la emotii pozitive de bucurie, de entuziasm, de acceptare, de incantare, de implinire, de compasiune. Emotiile negative de gelozie, nevoia de a-l poseda pe celalalt, sa-ti apartina doar tie, sa-ti ofere doar tie atentie si iubire, apar datorita egoismului si atractiei sexuale, aceasta din urma facand parte din instinctul tau animalic.
Cel mai inalt nivel de iubire este acela neconditionat cand nu mai conteaza daca esti iubit inapoi, iar tu esti bucuros pentru ca poti simti iubire pentru cineva; poti sa iubesti si asta iti este de ajuns. Astfel, poti sa iubesti chiar si daca cealalta persoana a plecat dintre noi si nu se mai afla in corp fizic. Foarte putini oameni ajung la acest nivel de iubire.
SUFERINTA DIN DRAGOSTE
De cele mai multe ori oamenii iubesc conditionat dezvoltand atasamente fata de persoana iubita si sufera cand iubirea nu este reciproca. De asemenea, exista cupluri care se despart chiar daca cei doi se iubesc. De aici se poate intelege ca iubirea nu ofera garantia unei relatii implinite.
Separarea de persoana de care esti indragostit/a, pierderea prezentei ei fizice sau respingerea romantica poate fi resimtita ca o stare de sevraj traita ca si fata de o substanta de care suntem dependenti.
Suferinta din dragoste este resimtita ca o durere fizica intensa care poate chiar afecta sanatatea mentala si fizica, deoarece este activata zona din creier responsabila cu perceptia durerii fizice si a stresului determinat de durere.
De multe ori atunci cand apare o separare intre tine si cei pe care ii iubesti, periodica sau definitiva, apare suferinta pentru ca iti este dor de cealalta persoana si simti ca iti lipseste, cu alte cuvinte te simti incomplet fara cealalta persoana.
Daca am sti si am constientiza ca noi toti suntem interconectati si ca tu il poti regasi pe celalalt in interiorul tau, in inima ta, ne-am reduce considerabil sau chiar elimina aceasta suferinta.
Mai jos, iti prezint povestea terapeutica Colivia cu miere din care este posibil sa intelegi mai bine ce am vrut sa-ti transmit.
Colivia cu miere
Se spune ca undeva, intr-o tara nu prea indepartata, un imparat si o imparateasa aveau un fiu, un print, pe care il iubeau nespus de mult. Atat de mult il iubeau, incat au dat ordin sa i se implineasca orice dorinta. Au construit pentru el un intreg palat, in cel mai frumos parc, langa un lac minunat.
Printul a fost foarte incantat sa locuiasca intr-un loc asa de frumos. Mai ales ii placea ca in fiecare camera erau multe ferestre mari, de unde putea urmari norii, stelele, pasarile, ploaia si apusul soarelui. Tot ce tinea de natura il interesa si ii facea o mare bucurie.
Intr-o dimineata, printul a fost surprins vazand ca o randunica zbura mereu foarte aproape de fereastra lui. Dupa cateva zile, lipit de zid, aparu langa fereastra lui un cuib rotund. Printul privea atent cum randunica aducea neobosita in cioc musculite si viermisori ca sa-si hraneasca puisorii. Uneori prindea chiar el insecte pentru randunica si puii ei. Atunci randunica se aseza pe pervaz si isi petrecea acolo mult timp ciripind voioasa.
Cand puii au mai crescut si au invatat sa zboare, printul si randunica s-au imprietenit parca si mai mult. Ea zbura ca o sageata. Aparea si disparea pe neasteptate, se inalta deasupra copacilor, nu se mai vedea deloc, apoi se repezea in viteza peste apele verzi ale lacului si-i arata printului tot felul de figuri de zbor. Printul o urmarea cu un binoclu, visand sa piloteze si el un avion care sa zboare atat de repede. Cerul era senin, iar fericirea lor a tinut asa, zi de zi, toata vara.
Apoi, cand diminetile de toamna s-au facut mai reci, aparura zburand peste copaci si alte randunele galagioase. Se strigau agitate unele pe altele. Dupa ce s-au rotit de cateva ori in jurul palatului, ca si cum si-ar fi luat ramas bun, au plecat grabite in tari mai calde, sa se fereasca de gerul iernii. Randunica de la fereastra nu s-a dus cu ele. Printul era bucuros, dar in sinea lui se temea ca, intr-o zi celelalte pasari o vor lua la drum pe prietena lui. Se tot gandea ce sa faca.
Intr-un tarziu ii veni ideea sa comande o colivie speciala si aseza in ea un vas plin cu cea mai dulce si mai parfumata miere. Desi stia ca randunicilor nu le pasa de miere, pentru ca nu mananca asa ceva, printul spera ca randunica lui va fi o exceptie, nu va putea rezista ispitei si se va lasa atrasa in colivie ca sa ramana cu el. Dar, din pacate, in ziua urmatoare, randunica disparu fara sa apuce sa vada colivia cu miere si nu se mai intoarse.
La inceput, printul a fost foarte dezamagit de plecarea randunicii. Ii era ciuda ca a plecat fara sa-si ia ramas bun de la el. Apoi printul a devenit tot mai trist. Statea cu ochii pironiti spre cerul plumburiu si ii venea sa planga. Vazandu-l asa trist, cineva i-a adus un papagal galben, sa-l tina in colivia cu miere. Dar printul nici nu a vrut sa auda.
– Celui care v-a indrazni sa o inlocuiasca pe prietena mea o sa-i tai capul, ameninta el.
Nimeni nu intelegea suferinta printului. Durerea din inima lui crestea si crestea mereu. Nu-i mai venea sa manance sau sa priveasca pe geam pentru ca tot ce facea ai amintea de prietena lui plecata. Toate pareau sa mearga din rau in mai rau.
Intr-o noapte, printul a avut un vis in care s-a intalnit cu prietena lui. Se facea ca randunica l-a privit si i-a inteles suferinta.
– Tu suferi pentru ca iti este dor de mine. Dar ma cauti mereu intr-un loc nepotrivit, in afara ta. Nu ma mai cauta acolo unde zburam asta-vara. Cauta-ma chiar in inima ta. Eu sunt chiar aici, inauntrul tau.
A doua zi, printul si-a simtit sufletul mai putin indurerat. Scoase mierea din colivie si aseza in locul ei un buchet de flori in amintirea randunicii. Bineinteles ca dupa un timp, florile s-au ofilit, dar printul se mai inseninase, asa ca a poruncit sa fie adus inapoi papagalul galben pe care l-a pus in colivie.
Papagalul era vioi si potrivit in acel loc. Incerca sa vorbeasca, imitandu-l si inveselindu-l pe print. Se mai spune ca timpul a trecut si, dupa cativa ani, printul a devenit un pilot vestit, foarte curajos, care reusea sa piloteze avioane de mare viteza. Pe costumul de pilot avea totdeauna o insigna in forma de randunica.
Basme terapeutice pentru copii, adolescenti si parinti – Sempronia Filipoi
Indragostire vs fericire
Persoana ideala pentru tine este cum ai arata tu la feminin daca esti barbat sau cum ai arata tu la masculin in caz ca esti femeie.
Nimeni nu vine pe aceasta lume ca fiind persoana ideala pentru tine si ca sa te faca pe tine fericit. De fapt, exista o singura persoana care te poate face fericit si te invit in fata oglinzii ca sa faci cunostinta cu ea.
Doi oameni pot fi fericiti cu adevarat impreuna numai atunci cand ei sunt fericiti si separat, de unul singur. Indragostirea te poate face sa te simti fericit pentru o perioada, dar este vorba de o fericire falsa deoarece ea dispare odata cu trezirea din starea de indragostire.
Doresc sa inchei acest articol cu un citat care mie personal imi place foarte mult despre iubire, fericire si egoismul corect.
Nu vreti sa fiti fericiti… Vreti un mic test?… Ganditi-va la cineva pe care il iubiti foarte mult, cineva de care sunteti foarte apropiat, cineva care va este foarte drag si spuneti-i acestei persoane din mintea ta: „Mai degraba as vrea sa am fericirea, decat sa te am pe tine. As prefera sa fiu fericit decat sa te am pe tine. Daca as avea de ales, fara indoiala ca as alege fericirea.” Oare exista printre noi unii care au simtit ca sunt egoisti, atunci cand au spus asta? Multi se pare. Vedeti cum ni s-au spalat creierele incat am ajuns sa gandim: „Cum am putut fi atat de egoist?”
Dar uitati-va cine este egoist. Imaginati-va pe cineva spunandu-va voua: „Cum ai putut fi atat de egoist, incat sa alegi fericirea in locul meu?” Probabil ca ati simti nevoia sa raspundeti: „Scuza-ma, dar cum ai putut fi tu atat de egoist, incat tu sa-mi ceri sa te prefer pe tine in locul fericirii mele?!”… „Ai vrea sa te iubesc cu pretul fericirii mele?”… Nu-i asa ca-i nemaipomenit? Eu te-as iubi cu pretul fericirii mele iar tu m-ai iubi cu pretul fericirii tale si asa am fi avut doi oameni nefericiti…
Constienta – Capcanele si sansele realitatii: Despre egoismul corect si chiar indicat – Anthony de Mello
Sunt curioasa sa aflu atat parerea ta despre acest articol cat si despre experientele tale de indragostire si iubire, mai exact cum le vezi tu si care crezi ca e rolul lor in viata noastra.
Daca ti-a placut acest articol si simti ca ai aflat lucruri utile, te rog distribuie-l si prietenilor tai pe retelele de socializare dand un click pe butoanele de mai jos.
Te imbratisez cu iubire constienta,
Dr. Iuliana Rotaru
Aboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio. |
Iubirea aduce suferinta doar atunci cand consideram ca este obligatoriu ca cei carora le-o oferim sa ne-o intoarca neconditionat, dar nu asa functioneaza lucrurile.Relatia dintre iubire si neconditionare este tocmai invers : exprima-ti iubirea fara sa astepti nimic in schimb. Stiu ca poate fi greu, te poti simti dezamagit si respins. Dar noi ne simtim raniti numai atunci cand nu oferim iubire,caci aceasta este menirea pentru care ne-am nascut.
Noi functionam la capacitate maxima atunci cand daruim iubire. Lumea ne-a facut sa credem ca fericirea noastra interioara depinde foarte mult de iubirea celorlalti dar lucrurile stau exact pe dos. Acest mod gresit de a gandi nu poate duce decat la intristare si suferinta.
Adevarul este ca bunastarea noastra interioara depinde exclusiv de iubirea pe care o daruim. Nu conteaza cata iubire primim. Conteaza doar cat de multa putem sa daruim.
Te rog sa testezi si sunt convins ca odata ce vei intelege acest principiu, lucrurile se vor schimba radical pentru tine!
Daca doresti sa aprofundezi acest principiu il gasesti enuntat intr-un capitol ce se cheama “Despre Iubire” din cartea “Supa de pui pentru Suflet” de Jack Canfield.
Succes !.
Mutumesc mult ca ai impartasit cu noi despre cum vezi tu lucrurile in legatura cu iubirea! Punctul tau de vedere este deosebit de interesant si demn de luat in seama de catre noi toti!
De asemenea, multumesc si pentru cartea recomandata!
Cu drag, Iuliana
Mi a fost de mare ajutor acest text deoarece îmi doream foarte mult sa
Știu ce este iubirea și cum se manifesta ea. Și.mai voiam sa știu dacă eu iubesc sau sunt
Doar îndrăgostită.
Ma bucur tare mult ca ti-a fost de ajutor acest text.
Multumesc pentru comentariu!
Cu drag, Iuliana