Dragă om, tu ești cel care dai un sens existenței tale. Sensul vieții tale este acel lucru pentru care te străduiești, este motivul pentru care îți setezi obiective și iei decizii în fiecare zi.
„Fiecare om trebuie să se uite la sine însusi pentru a învăța sensul vieții. Însă asta nu este ceva ce descoperim, ci este ceva ce noi construim.” – Antoine de Saint-Exupery
Fiecare om își construieşte într-un mod activ sensul vieţii sale, sau mai bine spus, asta ar trebui să facă fiecare om. Din păcate, majoritatea oamenilor doar bâjbâie prin viaţă, făcând doar ceea ce se cere de la ei sau chiar resemnându-se să facă ceea ce mai fac şi ceilalţi.
A da un sens propriei existențe poate părea un ideal frumos, care în realitate, ar putea fi imposibil de realizat deoarece sensul vieţii nu izvorăşte dintr-o fântână magică ascunsă în străfundurile tale. În mod practic, sensul vieții se poate dobândi pe cale socială, prin interacţiunea cu ceilalţi oameni și pe baza unor norme culturale.
Sensul în viață este o preocupare filozofică privind semnificația vieții sau a existenței unui om în general. De obicei, cei care cred că viața lor este semnificativă tind să aibă o stare de bine şi o sănătate mintală mai bună decât persoanele care cred că viața lor este lipsită de sens.
Sensul vieții diferă de la un om la altul, de la o zi la alta, de la o oră la alta. Ceea ce contează, din acest motiv, nu este sensul vieții în general, ci sensul specific al vieții unui om într-un moment anume ale vieții sale. – Viktor Frankl
Natura a înzestrat omul cu nevoi, dar nu i-a dat şi un sens, un scop sau vreo menire specială. Sensul vieții diferă de la o persoană la alta, nu se ivește brusc din nimic, ci trebuie construit, fiecare om având libertatea de a alege dintre sensurile oferite de normele culturale şi sociale.
Beneficii când dai un sens existenței tale:
1. Când îți cunoșți scopul, poți să identifici ceea ce te împlinește, adică te face să simți că faci parte din ceva mai mare și că munca ta contează.
2. Cunoașterea scopului tău te poate face mai convingător în activitatea ta. Energia și angajamentul tău față de scopul tău pot fi contagioase. Indiferent dacă vrei ca oamenii să te angajeze, să cumpere de la ține sau să lucreze cu tine, a avea un scop clar te ajută să-ți prezinți ideile în moduri care sună mai semnificativ și mai atractiv pentru ceilalți.
3. Cunoașterea scopului tău te ajută să iei decizii mai bune. Scopul tău funcționează ca o busolă care te direcționează către oportunitățile potrivite care îți promovează scopul și te ferește de epuizarea timpului și a resurselor.
Dragă om, tu ești cel care dai un sens existenței tale. Nu contează în ce moment al vieții tale te afli acum. Poți începe oricând să dai vieții tale un sens pentru care merită să trăiești!
Cu drag,
Iuliana Rotaru
Hipnoterapeut Ericksonian, Psiholog, Life Coach, Consilier Dezvoltare Personală, Master Trainer NLP, PhD
Aboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio. |