Bine ai venit pe NLP Concept!
Click aici ca sa asculti articolul pe YouTube
De ce sa iesi din zona de confort? De ce sa iesi din cutiuta ta? Mai ales ca aici e bine, e caldut, nu apar provocari…
Pentru ca te-ai saturat de aceeasi situatie, de aceeasi stare, de aceleasi rezultate, de aceeasi oameni, de aceeasi rutina, de acelasi job?!? Pentru ca vrei sa mai faci si altceva cu viata ta, pentru ca vrei sa-ti descoperi potentialul si sa-ti pui in valoare talentele? Vrei sa inveti si sa faci lucruri noi, vrei sa-ti dezvolti noi abilitati? Vrei sa ai succes?… oricare ar fi motivul, hai sa exploram impreuna ce optiuni ai.
Cat de confortabila este zona de confort
Sunt extrem de multe situatii cand zona de confort nu e chiar confortabila, dar oamenii s-au obisnuit cu ea, au trait multi ani in ea, o considera normala si stiu foarte bine cum sa o gestioneze. In schimb, in afara acestei zone de confort, chiar daca este incomparabil mai bine, apar noi provocari si responsabilitati. Apare teama de necunoscut pentru ca totul este altfel si mai poate aparea chiar si tendinta de a se intoarce la vechea zona si vechile obiceiuri.
Asa se intampla ca acesti oameni sa stea in relatii abuzive pentru ca le este familiar, pentru ca asa au trait si in copilarie si nu isi dau seama ca se poate si altfel trai. La fel se intampla si in cazul unui job in care oamenii se simt nemultumiti de conditii; nu le place ce fac si totusi raman acolo in continuare plangandu-se cat de greu este la munca, plangandu-se ca viata e nedreapta si ca trebuie sa mearga la scarbici.
In continuare vreau sa impartasesc cu tine o scurta povestioara:
Se spune ca un caine care statea tolanit langa stapanul lui scotea sunete de durere, iar stapanul nu il baga in seama. La un moment dat, un vecin care trecea pe acolo il intreaba pe stapan ce are cainele. Iar acesta ii raspunde: „Sta pe un cui!”. „ Si de ce nu se muta de pe cui?” – intreaba vecinul. La care stapanul ii raspunde foarte calm: „Inca nu il doare destul!”
Si acum intrebare pentru noi: Ce crezi ca putem invata din aceasta povestioara?
Oare cat de rau poate fi cand iesi din zona de confort?
In afara zonei de confort vezi lucruri noi, experimentezi lucruri noi, iti imbogatesti experienta de viata; cu alte cuvinte esti provocat sa te adaptezi la situatii noi, sa te schimbi si sa evoluezi. Evolutia se petrece doar in afara zonei de confort. Iar situatiile care anterior pareau inconfortabile devin confortabile. Zona ta de confort se mareste cu cat iesi mai mult din ea. Harta ta mentala se mareste cu cat cunosti si intelegi mai multe lucruri.
Modalitati de iesire din zona de confort
Sunt doua variante de a iesi in afara zonei de confort:
- prima se refera la o iesire treptata si controlata
- iar a doua varianta este aruncatul brusc in necunoscut.
Cu prima varianta evolutia se petrece lent, in schimb cu a doua varianta evolutia se intampla rapid. In prima varianta iti pastrezi optiunea de a te putea intoarce in caz de esec sau iti lasi portite deschise si spre alte posibilitati. A doua varianta poate presupune arderea corabiilor si asta inseamna ca iti tai orice posibilitate de a te putea intoarce sau de a putea alege altceva, adica ori reusesti ori mori incercand.
Iesirea in afara zonei de confort prin expunere treptata si controlata, diminueaza foarte mult starea de anxietate. Atunci cand iesi cate un pic din starea de confort initiala, vezi ca nu e chiar atat de rau, vezi ca te descurci si astfel incepe sa-ti creasca increderea in sine. Poate chiar sa inceapa sa-ti placa sa explorezi mediul inconjurator expunandu-te treptat si sa evoluezi lin pastrandu-ti starea de calm si siguranta de sine.
A doua varianta, aruncatul brusc in necunoscut presupune sa actionezi rapid si sa inveti din mers cum trebuie sa faci ca sa te descurci. Aici stresul si anxietatea pot atinge cote inalte sau apare senzatia trairii unei aventuri periculoase, adrenalina ca in practicarea sporturilor extreme. Aceasta varianta brusca la unele persoane poate crea traume si fobii.
In viata unui om pot aparea momente cand pur si simplu nu are de ales si este aruncat in necunoscut. Si in acele momente descopera cat de puternic este in realitate, descopera ca poate face lucruri incredibile, lucruri despre care crezuse ca nu le v-a putea face vreodata. Depasirea acestor momente duce la o crestere rapida a increderii in sine.
In legatura cu aruncatul brusc in necunoscut, mi-am amintit de un banc:
Se spune ca la marginea unei prapastii adanci erau adunate toate animalele din padure. Dupa dezbaterea unor probleme, leul, regele animalelor, lanseaza o provocare: „Cine are curaj sa se arunce in prapastie, ii dau vulpea s-o arda.” Nimeni nu avea curaj. La un moment dat, se arunca ursul. Animalele, impresionate de curajul acestuia, coboara repede pe scari in prapastie, jos la urs, ca sa-l felicite. „Bravo, ursule! Acum iti dau vulpea s-o arzi!” – ii spune leul. Ursul, zacand lesinat pe fundul prapastiei, isi revine usor, se ridica, se scutura si raspunde: „Sa vezi ce-l ard eu pe ala care m-a impins!”
Fricile care apar cand iesi din zona de confort
Cand iesi din zona de confort pot aparea frici, poate sa-ti fie teama de necunoscut sau sa-ti fie teama ca nu o sa reusesti. Secretul ca sa mergi mai departe atunci cand frica apare nu este sa actionezi fara frica; ci mai intai s-o recunosti, sa stai de vorba cu ea, sa vezi ce mesaj are pentru tine, dupa care sa incepi sa actionezi asa cu tot cu frica; si o sa simti apoi cum frica se dilueaza treptat. Asadar, sa ai curaj nu inseamna absenta fricii, ci sa actionezi in prezenta acesteia.
In realitate, sunt foarte putine frici fondate pe ceva real, adica majoritatea dintre ele sunt doar in mintea noastra. Sunt doar doua frici fundamentale cu care ne nastem: frica de a nu cadea de la inaltime mare si frica de zgomote puternice; celelalte frici sunt invatate prin educatie.
Iesirea din zona de confort sa fie treptata sau brusca?
Sunt bune ambele variante de a iesi din zona de confort. Depinde de tine care iti este mai potrivita in functie de personalitatea ta, de resursele tale interioare si de situatia in care te afli. De exemplu, in situatiile obisnuite poti alege expunerea treptata in afara zonei de confort iar in situatiile de criza poti alege o iesire brusca din zona de confort. Atat timp cat tu cauti in mod frecvent sa-ti maresti zona de confort, probabilitatea sa nu ai de ales si sa fii aruncat brusc din zona ta de confort scade foarte mult.
Sa luam un exemplu de situatie: o persoana care nu stie sa inoate cade in apa. Exista cazuri in care oamenii au invatat sa inoate dupa ce au cazut in apa. La fel de bine au fost si cazuri in care oamenii s-au inecat.
Sa luam un alt exemplu: condusul masinii care initial parea o actiune extrem de complicata. Iti mai amintesti cum a fost cand ai facut scoala de soferi? Cum instructorul te-a invatat treptat de la actiuni simple la actiuni mai complexe? Apoi, dupa obtinerea permisului auto, condusul fara intructor cum a fost? Ai ales sa iesi cate un pic prin oras pe distante scurte sau te-ai bagat in mijlocul traficului aglomerat si ai facut un drum lung de cateva ore? Sau poate ca tu te-ai nascut cu volanul in mana. 🙂
Doresc sa inchei acest articol cu un indemn pentru tine. Asadar, alege intelept. Nu astepta sa-ti ajunga cutitul la os ca sa faci o schimbare. Iesi din zona ta de confort cat mai des si construieste-ti viata pe care ti-o doresti!
Iti multumesc ca ai avut rabdarea sa citesti acest articol si vreau sa impartasesti cu noi despre experientele tale de evolutie, despre cum a fost pentru tine sa-ti maresti zona de confort.
Te rog, distribuie acest material prietenilor si cunoscutilor tai folosind butoanele de mai jos, ca poate cuiva ii foloseste.
Te imbratisez cu drag,
Dr. Iuliana Rotaru
P.S.: Daca esti pus sa alegi intre cele doua variante de a iesi din zona de confort, cea treptata sau cea brusca, tu pe care ai alege-o si de ce?
Aboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio. |
Mi-a fost greu să ies treptat din zona de comfort. Am nevoie de ceva mai brusc. Am hotărât să plec în străinătate și să nu mă mai întorc. Așa vreau eu să îmi ard corăbiile.
Foarte bun articolul, îmi place cum a fost scris, iar bancul a fost funny.
Multumesc ca ai impartasit cu noi despre experienta ta. Te felicit pentru curajul de a iesi brusc din zona ta de confort si a pleca in strainatate!
Multumesc mult pentru apreciere, Vlad! Iti doresc mult succes in a-ti indeplini visurile!
Mi-a plăcut articolul fiindcă a adus la lumina câteva aspecte legate de cum am ieșit eu din zona de confort. Datorita unei motivații puternice și dorinței mele de a face ceva măreț cu viata mea m-am hotărât sa fac o groaza de schimbări în viata mea. Chiar dacă schimbările s-au petrecut treptat și am câștigat încredere de sine, maniera aleasa de mine a fost aruncarea brusca în necunoscut și pe de-asupra a avut loc și o cursa contra cronometrului impusa inconștient de mine, datorata ambiției și dorinței puternice pe care o are orice tânăr visător care se vede revoluționar. Trebuie sa recunosc ca m-am simțit ca trăiesc o aventura și am acumulat pe lângă o doza puternica de adrenalina și una de euforie continua care m-a ținut o perioada lunga de timp. Vreme de luni de zile m-am simțit în al nouălea cer și tot ce făceam erau niște lucruri pe care acum le vad banale, dar în trecut erau doar în stadiul de vis. Treptat de la o persoana timida și anxioasa, care nu își permitea nici sa viseze la un scop măreț, am inceput să-mi iau viata în propriile mâini și mi-am dat voie sa devin o persoana înflăcărat cu pofta de viata, care a ajuns sa poată vorbi liber și degajat cu oricine despre orice, ba chiar mi-am făcut și un stil propriu de a vorbi ce captiva pe celalalt. Am devenit o persoana carismatica care impresiona oriunde mergea ajungând la imaginea mea proprie de inovativ pe care mi-am conturat-o în timp.
Multumesc pentru apreciere, Marian! Multumesc si pentru curajul de a impartasi cu noi din experienta ta de viata in legatura cu iesirea din zona de confort!
Felicitari ca ai inceput sa-ti iei viata in propriile maini si sa faci schimbarile necesare pentru a trai frumos cu pofta de viata asa cum iti doresti.
Zi minunata cu bucurii iti urez cu drag!