Bine ai venit pe NLP Concept!
De ce să ieși din zona de confort? De ce să ieși din cutiuța ta? Mai ales că aici e bine, e călduț, nu apar provocări…
Pentru că te-ai săturat de aceeași situație, de aceeași stare, de aceleași rezultate, de aceeași oameni, de aceeași rutină, de același job?!? Pentru că vrei să mai faci și altceva cu viața ta, pentru că vrei să-ți descoperi potențialul și să-ți pui în valoare talentele? Vrei să înveți și să faci lucruri noi, vrei să-ți dezvolți noi abilități? Vrei să ai succes?… oricare ar fi motivul, hai să explorăm împreună ce opțiuni ai.
Cât de confortabilă este zona de confort
Sunt extrem de multe situații când zona de confort nu e chiar confortabilă, dar oamenii s-au obișnuit cu ea, au trăit mulți ani în ea, o consideră normală și știu foarte bine cum să o gestioneze. În schimb, în afară acestei zone de confort, chiar dacă este incomparabil mai bine, apar noi provocări și responsabilități. Apare teama de necunoscut pentru că totul este altfel și mai poate apărea chiar și tendința de a se întoarce la vechea zonă și vechile obiceiuri.
Așa se întâmplă că acești oameni să stea în relații abuzive pentru că le este familiar, pentru că așa au trăit și în copilărie și nu își dau seama că se poate și altfel trăi. La fel se întâmplă și în cazul unui job în care oamenii se simt nemulțumiți de condiții; nu le place ce fac și totuși rămân acolo în continuare plângându-se cât de greu este la muncă, plângându-se că viața e nedreaptă și că trebuie să meargă la scârbici.
În continuare vreau să împărtășesc cu tine o scurtă povestioară:
Se spune că un câine care stătea tolănit lângă stăpânul lui scotea sunete de durere, iar stăpânul nu îl bagă în seama. La un moment dat, un vecin care trecea pe acolo îl întreabă pe stăpân ce are câinele. Iar acesta îi răspunde: „Stă pe un cui!”. „ Și de ce nu se mută de pe cui?” – întreabă vecinul. La care stăpânul îi răspunde foarte calm: „Încă nu îl doare destul!”
Și acum întrebare pentru noi: Ce crezi că putem învața din această povestioară?
Oare cât de rău poate fi când ieși din zona de confort?
În afara zonei de confort vezi lucruri noi, experimentezi lucruri noi, îți îmbogățești experiența de viață; cu alte cuvinte ești provocat să te adaptezi la situații noi, să te schimbi și să evoluezi. Evoluția se petrece doar în afara zonei de confort. Iar situațiile care anterior păreau inconfortabile devin confortabile. Zona ta de confort se mărește cu cât ieși mai mult din ea. Harta ta mentală se mărește cu cât cunoșțt și înțelegi mai multe lucruri.
Modalități de ieșire din zona de confort
Sunt două variante de a ieși în afara zonei de confort:
- prima se referă la o ieșire treptată și controlată;
- iar a doua variantă este aruncatul brusc în necunoscut.
Cu prima variantă evoluția se petrece lent, în schimb cu a doua variantă evoluția se întâmplă rapid. În prima variantă îți păstrezi opțiunea de a te putea întoarce în caz de eșec sau îți lași portițe deschise și spre alte posibilități. A doua variantă poate presupune arderea corăbiilor și asta înseamnă că îți tăi orice posibilitate de a te putea întoarce sau de a putea alege altceva, adică ori reușești ori mori încercând.
Ieșirea în afară zonei de confort prin expunere treptată și controlată, diminuează foarte mult starea de anxietate. Atunci când ieși câte un pic din starea de confort inițială, vezi că nu e chiar atât de rău, vezi că te descurci și astfel începe să-ți crească încrederea în sine. Poate chiar să înceapă să-ți placă să explorezi mediul înconjurător expunându-te treptat și să evoluezi lin păstrându-ți starea de calm și siguranță de sine.
A doua variantă, aruncatul brusc în necunoscut, presupune să acționezi rapid și să înveți din mers cum trebuie să faci ca să te descurci. Aici stresul și anxietatea pot atinge cote înalte sau apare senzația trăirii unei aventuri periculoase, adrenalină ca în practicarea sporturilor extreme. Această variantă bruscă la unele persoane poate crea traume și fobii.
În viața unui om pot apărea momente când pur și simplu nu are de ales și este aruncat în necunoscut. Și în acele momente descoperă cât de puternic este în realitate, descoperă că poate face lucruri incredibile, lucruri despre care crezuse că nu le v-a putea face vreodată. Depășirea acestor momente duce la o creștere rapidă a încrederii în sine.
În legătură cu aruncatul brusc în necunoscut, mi-am amintit de un banc:
Se spune că la marginea unei prăpastii adânci erau adunate toate animalele din pădure. După dezbaterea unor probleme, leul, regele animalelor, lansează o provocare: „Cine are curaj să se arunce în prăpastie, îi dau vulpea s-o ardă.” Nimeni nu avea curaj. La un moment dat, se aruncă ursul. Animalele, impresionate de curajul acestuia, coboară repede pe scări în prăpastie, jos la urs, ca să-l felicite. „Bravo, ursule! Acum îți dau vulpea s-o arzi!” – îi spune leul. Ursul, zăcând leșinat pe fundul prăpastiei, își revine ușor, se ridică, se scutură și răspunde: „Să vezi ce-l ard eu pe ăla care m-a împins!”
Fricile care apar când ieși din zona de confort
Când ieși din zona de confort pot apărea frici, poate să-ți fie teamă de necunoscut sau să-ți fie teamă că nu o să reușești. Secretul ca să mergi mai departe atunci când frica apare nu este să acționezi fără frică; ci mai întâi s-o recunoști, să stai de vorba cu ea, să vezi ce mesaj are pentru tine, după care să începi să acționezi așa cu tot cu frică; și o să simți apoi cum frica se diluează treptat. Așadar, să ai curaj nu înseamnă absența fricii, ci să acționezi în prezența acesteia.
În realitate, sunt foarte puține frici fondate pe ceva real, adică majoritatea dintre ele sunt doar în mintea noastră. Sunt doar două frici fundamentale cu care ne naștem: frica de a nu cădea de la înălțime mare și frica de zgomote puternice; celelalte frici sunt învățate prin educație.
Ieșirea din zona de confort să fie treptată sau bruscă?
Sunt bune ambele variante de a ieși din zona de confort. Depinde de tine care îți este mai potrivită în funcție de personalitatea ta, de resursele tale interioare și de situația în care te afli. De exemplu, în situațiile obișnuite poți alege expunerea treptată în afară zonei de confort iar în situațiile de criză poți alege o ieșire bruscă din zona de confort. Atât timp cât tu cauți în mod frecvent să-ți mărești zona de confort, probabilitatea să nu ai de ales și să fii aruncat brusc din zona ta de confort scade foarte mult.
Să luăm un exemplu de situație: o persoană care nu știe să înoate cade în apă. Există cazuri în care oamenii au învățat să înoate după ce au căzut în apă. La fel de bine au fost și cazuri în care oamenii s-au înecat.
Să luăm un alt exemplu: condusul mașinii care inițial părea o acțiune extrem de complicată. Îți mai aminteșți cum a fost când ai făcut școală de șoferi? Cum instructorul te-a învățat treptat de la acțiuni simple la acțiuni mai complexe? Apoi, după obținerea permisului auto, condusul fără intructor cum a fost? Ai ales să ieși câte un pic prin oraș pe distanțe scurte sau te-ai băgat în mijlocul traficului aglomerat și ai făcut un drum lung de câteva ore? Sau poate că tu te-ai născut cu volanul în mâna… 🙂
Doresc să închei acest articol cu un îndemn pentru tine. Așadar, alege înțelept. Nu aștepta să-ți ajungă cuțitul la os ca să faci o schimbare. Ieși din zona ta de confort cât mai des și construiește-ți viața pe care ți-o dorești!
Îți mulțumesc că ai avut răbdarea să citești acest articol și vreau să împărtășești cu noi despre experiențele tale de evoluție, despre cum a fost pentru tine să-ți mărești zona de confort.
Te rog, distribuie acest material prietenilor și cunoscuților tăi folosind butoanele de mai jos, că poate cuiva îi folosește.
Te îmbrățișez cu drag,
Iuliana Rotaru
P.S.: Dacă ești pus să alegi între cele două variante de a ieși din zona de confort, cea treptată sau cea bruscă, tu pe care ai alege-o și de ce?
Abonează-te acum la newsletter ca să fii la curent cu ultimele articole publicate și ca să primești din partea mea un CADOU SURPRIZĂ sub forma unui material audio. |
Mi-a fost greu să ies treptat din zona de comfort. Am nevoie de ceva mai brusc. Am hotărât să plec în străinătate și să nu mă mai întorc. Așa vreau eu să îmi ard corăbiile.
Foarte bun articolul, îmi place cum a fost scris, iar bancul a fost funny.
Multumesc ca ai impartasit cu noi despre experienta ta. Te felicit pentru curajul de a iesi brusc din zona ta de confort si a pleca in strainatate!
Multumesc mult pentru apreciere, Vlad! Iti doresc mult succes in a-ti indeplini visurile!
Mi-a plăcut articolul fiindcă a adus la lumina câteva aspecte legate de cum am ieșit eu din zona de confort. Datorita unei motivații puternice și dorinței mele de a face ceva măreț cu viata mea m-am hotărât sa fac o groaza de schimbări în viata mea. Chiar dacă schimbările s-au petrecut treptat și am câștigat încredere de sine, maniera aleasa de mine a fost aruncarea brusca în necunoscut și pe de-asupra a avut loc și o cursa contra cronometrului impusa inconștient de mine, datorata ambiției și dorinței puternice pe care o are orice tânăr visător care se vede revoluționar. Trebuie sa recunosc ca m-am simțit ca trăiesc o aventura și am acumulat pe lângă o doza puternica de adrenalina și una de euforie continua care m-a ținut o perioada lunga de timp. Vreme de luni de zile m-am simțit în al nouălea cer și tot ce făceam erau niște lucruri pe care acum le vad banale, dar în trecut erau doar în stadiul de vis. Treptat de la o persoana timida și anxioasa, care nu își permitea nici sa viseze la un scop măreț, am inceput să-mi iau viata în propriile mâini și mi-am dat voie sa devin o persoana înflăcărat cu pofta de viata, care a ajuns sa poată vorbi liber și degajat cu oricine despre orice, ba chiar mi-am făcut și un stil propriu de a vorbi ce captiva pe celalalt. Am devenit o persoana carismatica care impresiona oriunde mergea ajungând la imaginea mea proprie de inovativ pe care mi-am conturat-o în timp.
Multumesc pentru apreciere, Marian! Multumesc si pentru curajul de a impartasi cu noi din experienta ta de viata in legatura cu iesirea din zona de confort!
Felicitari ca ai inceput sa-ti iei viata in propriile maini si sa faci schimbarile necesare pentru a trai frumos cu pofta de viata asa cum iti doresti.
Zi minunata cu bucurii iti urez cu drag!