Bine ai venit pe NLP Concept!
Click aici ca sa asculti articolul pe YouTube
De cand am venit pe lume am invatat si ne-am dezvoltat o multitudine de abilitati incepand de la zero; am invatat sa mergem, sa vorbim, sa scriem, sa mergem cu bicicleta, sa conducem o masina si asa mai departe.
Oamenii isi doresc mereu sa-si atinga anumite obiective, sa aiba o viata de calitate, sa aiba prieteni, sa aiba un job bine platit, sa aiba succes. Iar pentru aceasta de cele mai multe ori este necesar ca ei sa-si dezvolte noi abilitati. Citind acest articol vei descoperi care sunt pasii concreti prin care iti poti dezvolta rapid o noua abilitate incepand de la zero.
„Poti face intotdeauna mai mult decat ai crezut.” – Roger Martin du Gard
Imi amintesc de un bun prieten caruia ii impartaseam dorinta mea de a invata sa vorbesc in public cu lejeritate. Ii spuneam pe atunci ca ar fi un lucru extraordinar pentru mine sa ajung sa ma pricep la asta. Atunci el m-a privit cu blandete si m-a intrebat: „Iulia, ai ideie cum sa mananca un elefant?”
La asemenea intrebare m-am uitat la el cu ochii mari si ma gandeam in sinea mea ca nu a inteles bine ce i-am spus sau ca vrea sa devieze de la subiect. Apoi el a continuat: „Se mananca bucatica cu bucatica; sau poate ca tu astepti sa-ti creasca o gura mare ca sa-l inghiti dintr-odata…”
Atunci am cazut pe ganduri si mi-am zis: „Wow! Are dreptate! Pot invata sa fac acest lucru pas cu pas exersand; cu toate ca ar fi fost minunat sa ma trezesc a 2-a zi dimineata si sa fiu experta in arta vorbitului in public sau sa ma intalnesc cu pestisorul de aur.”
Vreau sa stii ca NLP-ul sau orice alta tehnica psihologica nu inlocuieste pregatirea pe un anumit domeniu; ci te poate pune in starea cea mai buna, te poate motiva si te poate ajuta sa-ti gasesti resursele interioare necesare pentru a-ti dezvolta rapid o noua abilitate.
De exemplu, luam un individ supraponderal care nu este pregatit fizic si nici antrenat si dorim sa obtinem cu el o performanta de a sari vreo 10 metri in lungime prin alergare, ca a unui sportiv de performanta.
Tehnicile psihologice il pot pune in starea cea mai buna, il pot motiva, dar nu o sara decat poate cel mult 3 metri. Asadar, aceste tehnici nu inlocuiesc pregatirea in domeniul respectiv, in schimb te pot ajuta sa obtii rezultate cat mai bune intr-un timp cat mai scurt.
Pasii pentru a-ti dezvolta rapid o abilitate incepand de la zero sunt:
- Observa ce simti in legatura cu acea abilitate
- Foloseste-ti orgoliul ca pe un aliat
- Scapa de convingerile limitative inlocuindu-le cu altele pozitive
- Inconjoara-te de oameni care au acea abilitate dezvoltata
- Observa cu atentie cum se face si ia-ti notite
- Pune in practica si cere feedback-uri
Dupa cum probabil ti-ai dat seama, ordinea acestor pasi nu este deloc intamplatoare. Acesti pasi sunt valabili atat in cazul dezvoltarii abilitatilor simple cat si a celor complexe cum ar fi: abilitatea de a conduce o masina, de a scrie si de a vorbi intr-o limba straina, abilitatea de a lucra intr-un program de calculator, de a vorbi in public, de a dansa tango, de a canta la un instrument muzical etc. In continuare vom lua acesti pasi pe rand si ii vom detalia ca sa ii intelegem mai bine.
-
Observa ce simti in legatura cu acea abilitate
„Ceea ce simti este oglinda perfecta a devenirii tale.” – Esther Hicks
Mai intai te invit sa observi ce simti atunci cand vezi pe cineva care se descurca sa faca ceva ce tu nu stii inca cum se face, sau vezi pe cineva care are o abilitate pe care tu nu o ai inca dezvoltata.
Apoi te invit sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari: Ce simti in interiorul tau cand privesti acea persoana in actiune? Ce emotii iti trezeste? Ce dialog interior ai in legatura cu ceea ce vezi? Esti fascinat de ceea ce vezi sau iti este ciuda ca nu poti face si tu la fel? Simti admiratie sau simti invidie? Te gandesti ca este fain sa poti face acel lucru sau il privesti suspicios si zici ca el are un dar, un talent pe care tu nu il ai?
Devii ceea ce admiri mai mult. Admiratia te apropie de acea abilitate sau chiar de persoanele cu acea abilitate, pe cand invidia te indeparteaza sau chiar te face sa-i urasti pe acei oameni care au abilitatea mult ravnita de tine. Ghici cine are sanse mai mari sa-si dezvolte acea abilitate rapid: cel ce o admira cu sinceritate sau cel caruia ii este ciuda el ca nu o are?
-
Foloseste-ti orgoliul ca pe un aliat
„Asa-i orgoliul omului: ceea ce el nu pricepe decreteaza ca este greseala sau nebunie.” – Honore de Balzac
Orgoliul incearca mereu sa te impiedice sa faci anumiti pasi spre a dobandi abilitatea dorita si a evolua. Astfel, acesta te poate opri sa inveti, sa pui intrebari sau sa ceri ajutorul, pentru ca el iti spune ca tu le stii pe toate, ca ai intotdeauna dreptate, ca esti superior celorlalti si ca nu ai nevoie de nimeni.
In spatele orgoliului se ascunde intotdeauna frica de a fi respins, de a fi criticat, de a fi judecat sau de a pierde ceva. Nu incerca sa-ti reprimi orgoliul; ci din contra, accepta-te pe tine cu orgoliul tau si lasa-l sa creasca, dupa care amuza-te de ce-ti spune el; acest truc te va ajuta sa te eliberezi treptat de orgoliu.
Imi amintesc cand eram studenta, erau lucruri pe care nu le intelegeam dintr-un curs dar nici nu ceream explicatii ca sa nu par proasta in fata colegilor mei. Iar cand se apropia examenul, pentru ca mie nu-mi placea sa memorez, mergeam si studiam in particular din carti problema pe care nu o intelesesem. Si bineinteles ca iroseam mult timp asa si de fiecare data ajungeam la concluzia ca ar fi fost mai simplu sa cer explicatii suplimentare, ca doar de aia merg la facultate si am profi.
Asta pana la un moment dat cand mi-am lasat orgoliul deoparte, am prins curaj si am inceput sa recunosc ca sunt lucruri pe care nu le inteleg si sa pun intrebari la curs. Atunci am fost surprinsa sa descopar ca mai erau colegi care la fel ca mine nu intelegeau anumite lucruri si se bucurau cand eu puneam intrebari.
-
Scapa de convingerile limitative inlocuindu-le cu altele pozitive
„Indiferent daca tu crezi ca poti sa faci ceva sau ca nu poti, tu ai dreptate.”– Henry Ford
Convingerile limitative pot fi comparate cu frana de mana de la masina deoarece ele te trag mereu inapoi. Atunci cand ai anumite convingeri limitative, este ca si cum ai vrea sa ajungi la destinatie cu frana de mana trasa. In schimb, convingerile pozitive te imping de la spate si te ajuta sa obtii rezultatele dorite.
Ca sa-ti poti elimina convingerile limitative care te tin pe loc atunci cand iti doresti sa-ti dezvolti o noua abilitate, este nevoie ca mai intai sa ti le identifici. Cauta acum un pix si o foaie de hartie, dupa care imparte pagina in doua coloane cu o linie verticala pe mijloc.
Pe coloana din stanga scrie convingerile tale care consideri ca te limiteaza si te trag inapoi. Ia-ti cat timp ai nevoie pentru aceasta. Dupa ce ai scris minim 3 convingeri limitative, pe coloana din dreapta reformuleaza aceste convingeri la pozitiv, fa-le sa devina convingeri suportive care sa te ajute sa-ti atingi obiectivele.
Spre exemplu, convingerile limitative „Cred ca este prea greu sa incep sa fac ceva de la zero.” si „Ca sa obtin ce-mi doresc trebuie sa muncesc din greu.” pot fi inlocuite cu variantele pozitive: „Cred ca atunci cand imi doresc ceva cu adevarat, intregul Univers conspira la indeplinirea dorintelor mele.” si „Ca sa obtin ce-mi doresc este suficient sa fiu perseverenta”. De fiecare data cand iti vine in minte o convingere care simti ca te limiteaza, inlocuieste-o imediat aducand in mintea ta o convingere pozitiva.
-
Inconjoara-te de oameni care au acea abilitate dezvoltata
„Tu ai nevoie sa te asociezi cu oameni care te inspira, oameni care te provoaca sa te ridici mai sus, oameni care te fac mai bun. Nu-ti pierde pretiosul timp cu oameni care nu adauga nimic cresterii tale. Destinul tau este prea important.” – Joel Osteen
Majoritatea oamenilor se blocheaza la stadiul de dorinta. O metoda simpla de a trece de la dorinta la actiune este sa te inconjori de persoane care fac deja acel lucru, care au acea abilitate dezvoltata. Probabil ai auzit de multe ori cat de importanta este influenta unui anturaj si ca esti media oamenilor importanti din viata ta.
In intelepciunea populara exista zicala „Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti!”. Din acest motiv este indicat sa-ti alegi cu grija prietenii, oamenii cu care iti petreci timpul, cartile pe care le citesti, mentorii de la care poti invata pentru ca acestia iti vor influenta gandurile, comportamentul, alegerile si implicit viitorul.
Daca situatia financiara iti permite, poti sa mergi la cursuri de perfectionare unde se invata cum se face acel lucru, unde iti dezvolti abilitatea dorita impreuna cu alte persoane sub indrumarea atenta a unui instructor sau trainer.
-
Observa cu atentie cum se face si ia-ti notite
„Viata este formata din lucruri mici, iar tu, cu ajutorul prezentei tale, a observatiei si a agerimii, trebuie sa transformi fiecare lucru mic intr-o actiune frumoasa.” – Osho
In aceasta etapa observi cu atentie, in cele mai mici detalii, cum se face si iti iei notite acolo unde este cazul. Poti invata foarte multe despre o abilitate doar observand cum se face. A observa inseamna a remarca, a baga de seama, a examina atent, a studia actiunile cuiva, a face constatari in legatura cu subiectul sau fenomenul supus observatiei.
Pentru a-ti dezvolta anumite abilitati mai complexe este indicat sa-ti iei notite, chiar daca unele lucruri par simple. Luandu-ti notite retii mai multe; s-a constatat ca oamenii care isi iau notite, retin cu aproximativ 30% mai mult decat cei care nu-si iau notite, in conditiile in care nici nu recitesc ce au scris.
Se spune ca lucrurile care te intereseaza cu adevarat iti atrag atentia in mod deosebit iar tu retii usor multe detalii. Dar ce faci atunci cand tu esti interesat, dar nu esti o persoana vizuala? Vestea buna este ca simtul observatiei poate fi antrenat. Un exercitiu foarte simplu prin care iti poti antrena zilnic simtul observatiei este sa fii atent la oamenii pe care ii intalnesti; de exemplu, la felul cum sunt ei imbracati, ce culoare a ochilor au, ce accesorii poarta, cum gesticuleaza, cum vorbesc, cum scriu, cum conduc masina, cum fac anumite lucruri etc.
-
Pune in practica si cere feedback-uri
„O parte a virtutii consta in invatatura, alta in exercitiu; trebuie de o parte sa inveti, pe de alta sa intaresti prin practica ce ai invatat.” – Seneca
Pentru inceput, se recomanda sa faci acel lucru intr-un cadru familial sau amical, dupa care sa ceri feedback-uri. Pentru a-ti mentine o stima de sine ridicata, este important sa fii incurajat si sustinut atunci cand incepi sa faci ceva nou sau cand doresti sa-ti dezvolti rapid o noua abilitate.
Exerseaza tot mai mult si cere de fiecare data feedback-uri sa vezi cum evoluezi. Poti chiar sa te intrebi de fiecare data „Cat de mult am progresat?” si nu „Ce nu am facut bine?”. Compara-te de fiecare data doar cu tine pentru ca tu esti unic si, in consecinta, tu evoluezi in ritmul tau. Iar dupa fiecare mic progres sau reusita, nu uita sa te bucuri si sa sarbatoresti.
Iti multumesc ca ai avut rabdarea si curiozitatea sa citesti acest articol. Daca doresti mai multe detalii despre ceva anume, te invit sa-mi lasi un comentariu mai jos. Iar daca simti ca ti-a fost de folos ce ai aflat din acest articol, te rog, distribuie-l si prietenilor tai.
Te imbratisez cu mult drag,
Dr. Iuliana Rotaru
Aboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio. |
Salut Iuliana.Felicitari pentru site este foarte interesant si educativ in multe privinte in sensul ca putem afla/intelege unele aspecte ale vietii cotidiene prin prisma NLP.
Mult succes in continuare! 🙂
Salut Eduard. Si multumesc frumos pentru apreciere si incurajare!
Toate cele bune! Iuliana