Bine te-am regasit pe NLP Concept!
Draga cititorule, daca vrei sa afli cum sa iei cele mai implinitoare si cele mai intelepte decizii in viata, atunci acest articol este pentru tine.
Poate ca ai avut de luat niste decizii importante in ultimul timp sau poate ca urmeaza sa iei niste decizii importante intr-un domeniu din viata ta. Aceste decizii pot fi in domeniul profesional, relational, familial, in cel al sanatatii sau personal.
In acest material vei gasi informatii care sa te ajute sa intelegi care sunt strategiile prin care oamenii pot sa ia decizii bune, in mod ecologic si in acord cu valorile si misiunea personala. Vei intelege cum fac unii de iau decizii rapid iar altii mai greu, decizii potrivite sau decizii mai putin potrivite pentru viata lor. De asemenea, daca esti o persoana care ia decizii potrivite rapid, vei putea sa-ti confirmi si sa-ti clarifici strategia.
Deciziile ne modeleaza destinul
Una dintre deciziile pe care le iei la un moment dat iti poate schimba cursul vietii pentru totdeauna. Puterea deciziei te poate ajuta sa-ti descoperi adevaratul potential si sa devii stapanul propriei tale vieti.
In general, exista trei tipuri de decizii care ne modeleaza destinul:
- decizii despre lucrurile asupra carora ne focalizam atentia
- decizii despre ce inseamna lucrurile pentru noi
- decizii despre ce sa facem pentru a obtine rezultatele pe care ni le dorim.
Desi multi oameni stiu ce au de facut, putini fac intr-adevar ceea ce stiu. Nu este suficient sa stii, este nevoie sa actionezi!
Daca esti o persoana care se decide greu sa actioneze, asa cum eram si eu cu ani in urma, este nevoie sa-ti antrenezi muschiul luarii deciziilor. Daca in copilarie ai fost pedepsit sau descurajat atunci cand aveai initiativa, este normal sa-ti fie frica de decizii si mai ales de decizii importante care iti pot schimba cursul vietii.
Ca sa-ti antrenezi muschiul luarii deciziilor, propuneti ca in fiecare zi sa iei decizii mici fara sa fie nevoie sa te consulti cu cineva. Ai sa vezi ca acest mic exercitiu te va face sa ai mai multa incredere in tine, in capacitatea ta de decizie si, in plus, iti va creste flexibilitatea mentala.
In cartea Alice in tara minunilor, scrisa de Lewis Carrol, este redata o conversatie plina de sens referitor la directia pe care decidem sa o luam la un moment dat in viata in functie de unde vrem sa ajungem. Aceasta conversatie are loc atunci cand Alice, ratacita fiind, intalneste Pisica de Cheshire:
„Alice intreaba pisica: — Vrei, te rog sa fii atat de buna si sa-mi spui in ce directie s-o iau ca sa plec de aici?
Pisica: — Asta depinde foarte mult de locul unde vrei sa ajungi.
Alice: — Nu prea imi pasa unde ajung.
Pisica: — Atunci n-are importanta in ce directie o iei.
Alice adauga: — Numai s-ajung undeva…
Pisica: — O, bineinteles ca ajungi, daca mergi cat trebuie.”
Deciziile si concordanta lor cu valorile personale
Cand avem de luat decizii importante este bine sa tinem cont de lucrurile care conteaza cu adevarat pentru noi. Aceste lucruri se numesc valori personale si se contureaza in mare parte in copilarie iar apoi, in viata de adult, in urma unor evenimente cu impact emotional major.
Daca nu ti le cunosti, te invit sa iei un pix si o foaie de hartie ca sa faci o lista cu lucrurile care iti aduc implinire si fara de care viata ta nu ar merita traita.
Ca sa-ti fie mai usor, iti dau 12 exemple de valori personale pe care sa le asezi in ordinea importantei pentru tine: dreptate, credinta, fericire, adevar, prietenie, iubire, toleranta, reusita materiala, egalitate, familie, sanatate, libertate.
Dupa ce ti-ai facut ierarhia valorilor personale, puneti urmatoarele intrebari:
- Ce valoare imi onoreaza aceasta decizie?
- Aceasta decizie este in acord cu primele 5 valori ale mele?
Avantajele si dezavantajele unei decizii
Un mod simplu de a lua decizii este sa-ti notezi pe o foaie de hartie optiunile pe care le ai, care pot fi doua sau chiar mai multe. Apoi pentru fiecare optiune iti faci cate o lista cu avantaje si dezavantaje. Dupa completarea listelor, pur si simplu le compari si vezi care decizie iti poate aduce mai multe avantaje in functie de prioritatile pe care le ai si in functie de unde vrei sa ajungi.
Aceasta tehnica este eficienta atunci cand detii informatii detaliate despre ce presupune fiecare optiune si poti face o analiza obiectiva care te ajuta sa iei o decizie rationala bazata pe argumente clare si specifice.
Tehnica bazata pe avantajele si dezavantajele deciziei este limitata deoarece in unele situatii nu detinem toate informatiile necesare ca sa putem lua o decizie in cunostinta de cauza. Atunci este nevoie sa completezi tehnica cu una mai avansata pe care ti-o prezint in cele ce urmeaza.
Luarea deciziilor pe baza semnalelor din corp
Corpul are propria sa intelepciune caci el este conectat in permanenta la subconstientul nostru care detine toate raspunsurile. Corpul simte ce alimente ii sunt potrivite si il hranesc, simte ce oameni ne sunt benefici si ce situatii ne sunt favorabile. Daca simti putere in corp atunci cand te gandesti la ceva, atunci acel ceva iti este benefic; iar daca simti slabiciune, atunci indeparteaza-te.
Corpul ne spune mereu ce avem de facut, dar nu prea stim sa il ascultam caci de multe ori ne ignoram semnalele corporale stand prea mult in minte si rationalizand. Ai incredere in semnalele si mesajele transmise de corp!
In continuare iti ofer o tehnica eficienta care ne ajuta sa luam cele mai intelepte decizii in viata, fiind atenti la semnalele din corp. Aceasta tehnica functioneaza foarte bine fie ca este vorba de o decizie in sfera personala, profesionala, relationala sau a sanatatii.
Daca nu esti obisnuit sa-ti simti corpul si sa iti identifici emotiile este nevoie de putin antrenament. Pentru ca tehnica sa functioneze este nevoie sa te relaxezi ca sa iti linistesti mintea. Iti poti linisti mintea usor folosind diverse tehnici de respiratie.
Tehnica propriu-zisa
1. Retrage-te intr-un loc linistit in care sa fii doar tu cu tine si asigura-te ca in urmatoarele cateva minute nu esti deranjat. Aseaza-te pe un fotoliu, pe o canapea sau pe un scaun cu talpile pe podea, adoptand o pozite confortabila.
2. Inchide ochii si apoi inspira si expira profund de 3 ori. Concentreaza-ti atentia asupra aerului care intra si iese din plamani.
3. Iar acum imagineaza-ti ca in fata ta apare o carare pe care sa pasesti printr-o gradina minunata. Mergi pe acea carare observad de o parte si de alta ei florile frumos colorate si parfumate, fluturii multicolori care zboara vesel pe deasupra ierbii si copacii care-si leagana crengile in adierea vantului.
4. Acum iti imaginezi cum in fata ta cararea pe care mergi se desparte in doua carari: una spre stanga si cealalta spre dreapta. Cararea din stanga este cea pe care vei merge atunci cand alegi prima optiune; iar cararea din dreapta este cararea pe care vei merge atunci cand alegi a doua optiune.
5. Imagineaza-ti ca alegi prima optiune. Mergi pe cararea din stanga si imagineaza-ti cum se va derula viata ta peste o saptamana, apoi peste o luna, apoi peste un an. Observa ce simti in interiorul tau, ce semnale iti transmite corpul.
6. Apoi imagineaza-ti ca alegi a doua optiune. Imagineaza-ti cum se vor derula lucrurile in timp si fii atent la ce simti.
7. Compara cele doua emotii si observa ce se simte diferit. Vezi care emotie este mai pozitiva pentru tine si ai vrea s-o traiesti. Aceasta emotie iti indica care este cea mai inteleapta decizie pentru tine.
8. Acum ca stii care este cea mai potrivita decizie, actioneaza!
Cand sa nu iei decizii importante
Atunci cand te afli intr-o stare emotionala intensa fie negativa sau fie pozitiva, nu se recomanda sa iei vreo decizie importanta pentru viata ta. Pentru ca decizia va fi luata brusc dintr-un impuls de moment, nefiind analizata rational dupa avantaje si dezavantaje si nici dupa semnalele din corp. Aici nu ma refer la situatiile cand viata iti este pusa in pericol la propriu si este nevoie sa actionezi rapid.
De exemplu, avand o stare de furie intensa poti lua o decizie de a rani, a lovi, a jigni, a pedepsi sau o decizie de separare, de divort, de demisie, de renuntare la un proiect pe care mai tarziu o vei regreta. Sau cand te afli intr-o stare de indragostire, in „saptamana oarba” atunci cand nu-l poti vedea cu adevarat pe cel sau pe cea din fata ta fiind sub influenta unui cocktail hormonal, poti lua decizia de a fugi in lume impreuna, de casatorie sau chiar de a face un copil.
Este important de subliniat faptul ca indiferent de decizia pe care o vei lua asta nu inseamna ca nu vei intalni provocari in calea ta.
Te invit sa iei cele mai bune, cele mai potrivite, cele mai intelepte si cele mai implinitoare decizii din viata ta in toate domeniile vietii!
Astept feedback-ul tau ca sa stiu daca ai inteles informatiile si tehnicile prezentate sau ca sa ne spui cum au functionat pentru tine si ce decizii ai avut de luat.
Daca ti-a placut acest articol si ai gasit informatii utile, te rog sa-l distribui si prietenilor tai folosind butoanele de mai jos ca sa ajunga la cat mai multe persoane care au nevoie de el.
Te imbratisez cu mult drag,
Dr. Iuliana Rotaru
P.S.: Tu ce fel de decizii ai avut de luat de-a lungul timpului in viata? Si cum procedezi cand ai de luat o decizie importanta?
Poate ca ai avut de luat niste decizii importante in ultimul timp sau poate ca urmeaza sa iei niste decizii importante intr-un domeniu din viata ta. Aceste decizii pot fi in domeniul profesional, relational, familial, in cel al sanatatii sau personal.
In acest material vei gasi informatii care sa te ajute sa intelegi care sunt strategiile prin care oamenii pot sa ia decizii bune, in mod ecologic si in acord cu valorile si misiunea personala. Vei intelege cum fac unii de iau decizii rapid iar altii mai greu, decizii potrivite sau decizii mai putin potrivite pentru viata lor. De asemenea, daca esti o persoana care ia decizii potrivite rapid, vei putea sa-ti confirmi si sa-ti clarifici strategia.
Deciziile ne modeleaza destinul
Una dintre deciziile pe care le iei la un moment dat iti poate schimba cursul vietii pentru totdeauna. Puterea deciziei te poate ajuta sa-ti descoperi adevaratul potential si sa devii stapanul propriei tale vieti.
In general, exista trei tipuri de decizii care ne modeleaza destinul:
- decizii despre lucrurile asupra carora ne focalizam atentia
- decizii despre ce inseamna lucrurile pentru noi
- decizii despre ce sa facem pentru a obtine rezultatele pe care ni le dorim.
Desi multi oameni stiu ce au de facut, putini fac intr-adevar ceea ce stiu. Nu este suficient sa stii, este nevoie sa actionezi!
Daca esti o persoana care se decide greu sa actioneze, asa cum eram si eu cu ani in urma, este nevoie sa-ti antrenezi muschiul luarii deciziilor. Daca in copilarie ai fost pedepsit sau descurajat atunci cand aveai initiativa, este normal sa-ti fie frica de decizii si mai ales de decizii importante care iti pot schimba cursul vietii.
Ca sa-ti antrenezi muschiul luarii deciziilor, propuneti ca in fiecare zi sa iei decizii mici fara sa fie nevoie sa te consulti cu cineva. Ai sa vezi ca acest mic exercitiu te va face sa ai mai multa incredere in tine, in capacitatea ta de decizie si, in plus, iti va creste flexibilitatea mentala.
In cartea Alice in tara minunilor, scrisa de Lewis Carrol, este redata o conversatie plina de sens referitor la directia pe care decidem sa o luam la un moment dat in viata in functie de unde vrem sa ajungem. Aceasta conversatie are loc atunci cand Alice, ratacita fiind, intalneste Pisica de Cheshire:
„Alice intreaba pisica: — Vrei, te rog sa fii atat de buna si sa-mi spui in ce directie s-o iau ca sa plec de aici?
Pisica: — Asta depinde foarte mult de locul unde vrei sa ajungi.
Alice: — Nu prea imi pasa unde ajung.
Pisica: — Atunci n-are importanta in ce directie o iei.
Alice adauga: — Numai s-ajung undeva…
Pisica: — O, bineinteles ca ajungi, daca mergi cat trebuie.”
Deciziile si concordanta lor cu valorile personale
Cand avem de luat decizii importante este bine sa tinem cont de lucrurile care conteaza cu adevarat pentru noi. Aceste lucruri se numesc valori personale si se contureaza in mare parte in copilarie iar apoi, in viata de adult, in urma unor evenimente cu impact emotional major.
Daca nu ti le cunosti, te invit sa iei un pix si o foaie de hartie ca sa faci o lista cu lucrurile care iti aduc implinire si fara de care viata ta nu ar merita traita.
Ca sa-ti fie mai usor, iti dau 12 exemple de valori personale pe care sa le asezi in ordinea importantei pentru tine: dreptate, credinta, fericire, adevar, prietenie, iubire, toleranta, reusita materiala, egalitate, familie, sanatate, libertate.
Dupa ce ti-ai facut ierarhia valorilor personale, puneti urmatoarele intrebari:
- Ce valoare imi onoreaza aceasta decizie?
- Aceasta decizie este in acord cu primele 5 valori ale mele?
Avantajele si dezavantajele unei decizii
Un mod simplu de a lua decizii este sa-ti notezi pe o foaie de hartie optiunile pe care le ai, care pot fi doua sau chiar mai multe. Apoi pentru fiecare optiune iti faci cate o lista cu avantaje si dezavantaje. Dupa completarea listelor, pur si simplu le compari si vezi care decizie iti poate aduce mai multe avantaje in functie de prioritatile pe care le ai si in functie de unde vrei sa ajungi.
Aceasta tehnica este eficienta atunci cand detii informatii detaliate despre ce presupune fiecare optiune si poti face o analiza obiectiva care te ajuta sa iei o decizie rationala bazata pe argumente clare si specifice.
Tehnica bazata pe avantajele si dezavantajele deciziei este limitata deoarece in unele situatii nu detinem toate informatiile necesare ca sa putem lua o decizie in cunostinta de cauza. Atunci este nevoie sa completezi tehnica cu una mai avansata pe care ti-o prezint in cele ce urmeaza.
Luarea deciziilor pe baza semnalelor din corp
Corpul are propria sa intelepciune caci el este conectat in permanenta la subconstientul nostru care detine toate raspunsurile. Corpul simte ce alimente ii sunt potrivite si il hranesc, simte ce oameni ne sunt benefici si ce situatii ne sunt favorabile. Daca simti putere in corp atunci cand te gandesti la ceva, atunci acel ceva iti este benefic; iar daca simti slabiciune, atunci indeparteaza-te.
Corpul ne spune mereu ce avem de facut, dar nu prea stim sa il ascultam caci de multe ori ne ignoram semnalele corporale stand prea mult in minte si rationalizand. Ai incredere in semnalele si mesajele transmise de corp!
In continuare iti ofer o tehnica eficienta care ne ajuta sa luam cele mai intelepte decizii in viata, fiind atenti la semnalele din corp. Aceasta tehnica functioneaza foarte bine fie ca este vorba de o decizie in sfera personala, profesionala, relationala sau a sanatatii.
Daca nu esti obisnuit sa-ti simti corpul si sa iti identifici emotiile este nevoie de putin antrenament. Pentru ca tehnica sa functioneze este nevoie sa te relaxezi ca sa iti linistesti mintea. Iti poti linisti mintea usor folosind diverse tehnici de respiratie.
Tehnica propriu-zisa
1. Retrage-te intr-un loc linistit in care sa fii doar tu cu tine si asigura-te ca in urmatoarele cateva minute nu esti deranjat. Aseaza-te pe un fotoliu, pe o canapea sau pe un scaun cu talpile pe podea, adoptand o pozite confortabila.
2. Inchide ochii si apoi inspira si expira profund de 3 ori. Concentreaza-ti atentia asupra aerului care intra si iese din plamani.
3. Iar acum imagineaza-ti ca in fata ta apare o carare pe care sa pasesti printr-o gradina minunata. Mergi pe acea carare observad de o parte si de alta ei florile frumos colorate si parfumate, fluturii multicolori care zboara vesel pe deasupra ierbii si copacii care-si leagana crengile in adierea vantului.
4. Acum iti imaginezi cum in fata ta cararea pe care mergi se desparte in doua carari: una spre stanga si cealalta spre dreapta. Cararea din stanga este cea pe care vei merge atunci cand alegi prima optiune; iar cararea din dreapta este cararea pe care vei merge atunci cand alegi a doua optiune.
5. Imagineaza-ti ca alegi prima optiune. Mergi pe cararea din stanga si imagineaza-ti cum se va derula viata ta peste o saptamana, apoi peste o luna, apoi peste un an. Observa ce simti in interiorul tau, ce semnale iti transmite corpul.
6. Apoi imagineaza-ti ca alegi a doua optiune. Imagineaza-ti cum se vor derula lucrurile in timp si fii atent la ce simti.
7. Compara cele doua emotii si observa ce se simte diferit. Vezi care emotie este mai pozitiva pentru tine si ai vrea s-o traiesti. Aceasta emotie iti indica care este cea mai inteleapta decizie pentru tine.
8. Acum ca stii care este cea mai potrivita decizie, actioneaza!
Cand sa nu iei decizii importante
Atunci cand te afli intr-o stare emotionala intensa fie negativa sau fie pozitiva, nu se recomanda sa iei vreo decizie importanta pentru viata ta. Pentru ca decizia va fi luata brusc dintr-un impuls de moment, nefiind analizata rational dupa avantaje si dezavantaje si nici dupa semnalele din corp. Aici nu ma refer la situatiile cand viata iti este pusa in pericol la propriu si este nevoie sa actionezi rapid.
De exemplu, avand o stare de furie intensa poti lua o decizie de a rani, a lovi, a jigni, a pedepsi sau o decizie de separare, de divort, de demisie, de renuntare la un proiect pe care mai tarziu o vei regreta. Sau cand te afli intr-o stare de indragostire, in „saptamana oarba” atunci cand nu-l poti vedea cu adevarat pe cel sau pe cea din fata ta fiind sub influenta unui cocktail hormonal, poti lua decizia de a fugi in lume impreuna, de casatorie sau chiar de a face un copil.
Este important de subliniat faptul ca indiferent de decizia pe care o vei lua asta nu inseamna ca nu vei intalni provocari in calea ta.
Te invit sa iei cele mai bune, cele mai potrivite, cele mai intelepte si cele mai implinitoare decizii din viata ta in toate domeniile vietii!
Astept feedback-ul tau ca sa stiu daca ai inteles informatiile si tehnicile prezentate sau ca sa ne spui cum au functionat pentru tine si ce decizii ai avut de luat.
Daca ti-a placut acest articol si ai gasit informatii utile, te rog sa-l distribui si prietenilor tai folosind butoanele de mai jos ca sa ajunga la cat mai multe persoane care au nevoie de el.
Te imbratisez cu mult drag,
Dr. Iuliana Rotaru
P.S.: Tu ce fel de decizii ai avut de luat de-a lungul timpului in viata? Si cum procedezi cand ai de luat o decizie importanta?
Aboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio. |
Găsesc articolul foarte util pentru mine și pentru oricine se confrunta cu problema luarii de decizii și mai mult sau mai puțin au o dificultate. Trebuie sa mărturisesc ca și eu ma confrunt cu o problema legata de cariera și mi-a fost și încă îmi este greu sa iau o decizie precisa în acest sens din motive personale. Ceea ce mi-a atras atenția în acest articol este luarea deciziilor pe baza unor valori umane fiindcă chiar dacă spre surprinderea mea s-a întâmplat sa iau decizii preponderent ascultând-umi emoțiile și semnalele din corp, niciodată nu m-am gândit sa le trec constient prin prispa unor valori bine stabilite, ci mai degrabă am făcut-o subconștient. Cred ca ar fi un exercițiu bun pentru toată lumea fiindcă pe lângă câștigul antrenerii în luarea de decizii, afli mai multe despre tine și îți stabilești în mod precis și conștient niște valori pe care le urmezi în viata.
Buna, Marian! Si multumesc frumos pentru comentariu!
Ma bucur ca ai gasit informatii utile in acest articol. Felicitari pentru descoperirile si constientizarile tale minunate! Mult succes in luarea celor mai potrivite si benefice decizii atat la nivel profesional cat si la nivel personal!
Cu mult drag,
Iuliana
foarte important si benefic noua tuturor …multumesc cu recunostinta!
Multumesc si eu cu drag pentru apreciere, Luminita!