Cum sa faci pe cineva drag tie sa se simta iubit pe deplin

Bine te-am reintalnit pe NLP Concept!

Click aici ca sa asculti articolul pe YouTube

„Iubirea este cea mai mare forta a omenirii si totusi cea mai modesta pe care ne-am putea-o inchipui.” – Mahatma Gandhi

Ti s-a intamplat vreodata in viata sa iubesti pe cineva, sa-i dezvalui acest lucru dar sa nu fii crezut? Sau poate ti s-a intamplat ca altcineva sa te iubeasca, sa-ti declare acest lucru si sa nu-l crezi? Strategiile de iubire nu s-au potrivit si din acest motiv comunicarea nu a functionat.

Nu intotdeauna cand esti iubit simti acest lucru. Ca sa simti iubirea din partea cuiva ai nevoie ca ea sa-ti fie aratata pe limba ta. Un exemplu bun este iubirea parintilor pentru copii: majoritatea parintilor isi iubesc copiii dar acestia din urma de multe ori nu se simt iubiti pentru ca parintii se feresc sa arate acest lucru sau nu stiu cum sa-l faca.

In NLP exista 3 tipuri principale de strategii de iubire: strategia de iubire bazata pe vizual, strategia de iubire bazata pe auditiv si strategia de iubire bazata pe kinestezic (tactil, atingere). In timpul perioadei de curtare folosim toate cele 3 strategii de iubire: ne aratam iubirea unul altuia, ne spunem iubirea unul altuia si ne atingem cu iubire mai mereu.

Odata cu trecerea timpului, majoritatea oamenilor nu le mai aplica pe toate 3, ci aleg sa-si comunice iubirea in felul in care le-ar place s-o primeasca de la celalalt. Daca strategiile de iubire a celor doi sunt diferite (de obicei sunt diferite), in acel moment niciunul dintre cei doi parteneri nu se mai simte iubit pe deplin.

De exemplu, intr-o relatie de cuplu ea incepe sa-i reproseze lui ca el n-o mai iubeste iar el ii raspunde: Cum sa nu te mai iubesc? Tu nu vezi ca-ti aduc flori in fiecare zi? Ea: Da, asa este; imi aduci flori dar nu imi spui ca ma iubesti. In termeni NLP, strategia ei de iubire este bazata pe auditiv pentru ca prefera sa i se spuna ca este iubita iar strategia lui de iubire este bazata pe vizual deoarece prefera sa arate ca iubeste.

O alta situatie intr-un cuplu poate fi cand el este kinestezic iar ea este vizuala. El vine acasa si se grabeste sa o imbratiseze iar ea ii zice: Nu ma atinge! Tot ce vrei tu este numai sa ma imbratisezi. Nici macar nu te uiti la mine. De ce nu mergem si noi in oras?

Dupa cum poate ai remarcat, sunt anumite lucruri care te pot face sa te simti iubit de catre cei din jurul tau. Orice persoana, fie barbat sau femeie, fie copil sau batran, care ar face acele lucruri prin care tu te simti iubit cu adevarat, poate sa te faca sa te simti iubit daca ii permiti acest lucru.

Cunoasterea si folosirea strategiilor de iubire ale celor dragi tie poate fi unul din mijloacele cele mai puternice de intelegere si dezvoltare a unor relatii armonioase si implinite.

In continuare as vrea sa te invat o tehnica NLP minunata prin care poti descoperi cum sa procedezi ca sa faci pe cineva drag tie sa se simta iubit, adica sa-l iubesti pe limba lui.

Tehnica pentru a afla strategia de iubire a cuiva drag tie

1. In primul rand aduci persoana intr-o stare in care se simte iubita folosind urmatoarele intrebari:

Iti amintesti de vreo perioada din viata ta cand te simteai iubit/a? Iti amintesti de un moment anume cand te simteai iubit/a pe deplin? Intoarce-te chiar acum in acel moment si incepe sa retraiesti acele sentimente.

2. Dupa ce ai adus persoana in starea in care se simte iubita, cerceteaza daca strategia de iubire este bazata pe vizual folosindu-te de urmatoarele intrebari:

Acum ca retraiesti acel moment si simti acele sentimente de iubire profunda, crezi ca este neaparat nevoie ca persoana sa-ti arate ca te iubeste cumparandu-ti anumite lucruri, ducandu-te in anumite locuri sau poate privindu-te intr-un fel anume? Este neaparat nevoie ca aceasta persoana sa-ti arate iubirea in acest fel ca sa te faca sa te simti iubit/a pe deplin?

Observa ce raspuns primesti si cat este de convingator.

3. Adu din nou persoana in starea potrivita pentru a verifica daca strategia de iubire este bazata pe auditiv si intreab-o:

Aminteste-ti din nou de momentul cand te simteai iubit/a si retraieste-l. Crezi ca este neaparat nevoie ca acea persoana sa-si exprime iubirea spunandu-ti ceva anume, sa-ti faca declaratii de iubire, sa te incurajeze sau sa-ti spuna ca te iubeste intr-un fel anume ca sa te faca sa te simti iubit/a pe deplin?

Asteapta raspunsul si observa verbal si nonverbal cat de convingatoare este persoana.

4. Apoi adu din nou persoana in acea stare si verifica daca strategia de iubire este bazata pe kinestezic:

Aminteste-ti din nou si retraieste momentul in care simteai esti iubit/a pe deplin. Ca sa te simti iubit/a profund crezi ca este neaparat  nevoie sa te atinga cineva intr-un anume fel, sa te mangaie sau sa te imbratiseze?

Observa cat de convingator este raspunsul.

5. Dupa ce descoperi pe ce se bazeaza strategia de iubire, adica ce anume face ca persoana sa se simta iubita profund, urmeaza sa descoperi particularitatea acestei strategii (in termeni NLP submodalitatatea) intreband-o:

Cum anume? Arata-mi, spune-mi, demonstreaza-mi.

De exemplu, daca strategia de iubire este pe kinestezic, intreaba: Cum anume este nevoie sa te atinga cineva ca sa te faca sa te simti iubit/a pe deplin? Pune persoana sa-ti demonstreze si apoi testeaz-o. Atinge-o in acel fel si vei observa o schimbare rapida a starii daca ai facut-o asa cum trebuie.

Majoritatea oamenilor au o singura strategie de iubire

Insa exista o mica parte care par sa aiba doua strategii in loc de una. Ce avem de facut este sa aducem persoana in starea potrivita in care se simte iubita si sa o invitam sa faca distinctie intre cele doua.

De exemplu, in caz ca cele doua strategii tin de auditiv si kinestezic, o putem intreba daca se poate multumi doar cu atingerea, fara sa mai fie nevoie sa auda ceva ca sa se simta iubita pe deplin. Daca persoana este in starea potrivita, va fi capabila sa faca o distinctie clara. Toti avem nevoie sa simtim iubirea prin toate cele 3 canale, dar unul dintre ele este cel mai reprezentativ si le domina pe celelalte.

Acum ca ai aflat cum sa scoti la lumina strategia de iubire a cuiva, descopera impreuna cu persoanele dragi tie ce anume le face sa se simta iubite pe deplin. Iar dupa ce ti-ai descoperit propria ta strategie de iubire, invata-i si pe cei dragi tie cum sa-ti denclanseze sentimentul ca esti iubit pe deplin.

Astept comentariul tau sa-mi spui cum a fost pentru tine sa aplici aceasta tehnica si ce strategie de iubire ai descoperit la tine si la cei dragi tie. Daca intampini dificultati cu aceasta tehnica sau daca ceva iti este neclar, scrie-mi si voi face tot posibilul sa te ajut.

Daca ti-a placut acest articol si simti ca informatiile gasite iti sunt utile, il poti distribui si prietenilor tai pe Facebook, LinkedIn sau Twitter dand un click pe butoanele de mai jos.

Te cuprind cu iubire deplina,

Dr. Iuliana Rotaru

P.S.: Strategia mea de iubire este bazata pe kinestezic-auditiv iar daca ma iei in brate si imi soptesti ceva la ureche (nu spun ce), pur si simplu ma topesc. Sunt curioasa sa aflu care este strategia ta de iubire.  🙂

NewsletterAboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *