Cum poate ajuta terapia de cuplu la salvarea relatiei

Bine ai revenit pe NLP Concept!

Ce sa faci cand relatia ta de cuplu nu mai functioneaza si nu te mai implineste? Cum sa procedezi cand apar conflicte si va certati din lucruri marunte?

Incerci sa discuti cu partenerul ca sa-i spui ce te deranjeaza, ce te nemultumeste, ce nevoi ai si se cer a fi satisfacute? Si partenerul nici nu vrea sa auda sau se face ca te asculta si a doua zi face la fel ca si cum discutia nici nu ar fi avut loc?

Sau poate ca iti este frica sa discuti cu partenerul deoarece este agresiv verbal sau fizic? Sau poate ca nici nu vrea sa auda de tine si de nevoile tale caci lui ii este bine asa intr-o pozitie de putere si control asupra ta…

In acest material destinat celor care sunt interesati de remedierea relatiei prin terapia de cuplu, vorbesc despre un el si o ea care au o relatie fiind casatoriti sau necasatoriti. Dar la fel de bine poate fi vorba despre doi de el sau doi de ea. In orice caz, unul manifesta predominant energia masculina (yang) iar celalalt predominant energia feminina (yin).

Relatia de cuplu si povestile auzite in copilarie

La inceput totul a fost frumos, v-ati indragostit, simteai ca plutesti, ai crezut ca in sfarsit ti-ai intalnit sufletul pereche si ca veti trai fericiti pana la adanci batraneti.

O greseala pe care o fac multi dintre noi este ca asteapta sa apara cineva in viata lor care sa-i salveze din nefericirea lor si sa-i faca fericiti. Ele asteapta printul pe cal alb care sa le salveze din mizeria vietii, din ghearele capcaunului si sa le faca fericite.

Am crescut cu astfel de povesti in care auzeam ca printul si-a gasit printesa, s-au casatorit si au trait fericiti pana la adanci batraneti. Nu mai auzeam nicio continuare de genul ca printul era dezordonat si isi arunca sosetele murdare prin palat, iar printesa se supara pentru ca ei ii placea ordinea si curatenia.

Adevarul este ca o relatie nici nu ar trebui sa dureze o viata, ci atat timp cat ambilor parteneri le este bine impreuna. La inceputul relatiei cand cei doi sunt indragostiti, totul pare sa vina de la sine usor si fara efort.

Dar dupa ce dispare starea de indragostire, lucrurile nu mai vin de la sine, ci relatia trebuie construita si hranita in mod constant ca si un organism viu. Relatia este al treilea element; adica avem cei doi parteneri plus relatia lor de cuplu.

Scopul relatiei de cuplu

Scopul unei relatii de cuplu este de a fi un vehicul de evolutie rapida. Intr-o relatie de cuplu sanatoasa si armonioasa partenerii isi amplifica unul altuia puterea personala, se sustin si se incurajeaza reciproc in a-si urma visurile si vocatia. Intr-o relatie de cuplu sanatoasa responsabilitatile casnice si familiale se negociaza si se impart in mod echilibrat. 

O relatie vie se negociaza si se contracteaza in mod constant, minim o data pe an. Pe masura ce cei doi parteneri evolueaza si se schimba, la fel si relatia de cuplu creste si evolueaza impreuna cu acestia. Ca si exemplu, partenerii ar putea discuta de la inceput daca relatia lor este monogama sau poligama, nu sa presupuna ca este de la sine inteles ca este intr-un fel sau altul.

Crizele in relatia de cuplu

Intr-o relatie de cuplu pot aparea diferite crize, dintre care cel mai frecvent intalnite sunt:

  • criza financiara
  • criza vocationala
  • criza luptei pentru putere
  • criza dorintelor sexuale
  • criza sociala
  • criza relatiilor extraconjugale
  • criza aparitiei unui copil
  • criza schimbarii domiciliului
  • criza dezvoltarii personale
  • criza spirituala.

Uneori aceste crize par a fi greu de depasit, dar odata depasite relatia ajunge la un alt nivel de profunzime si sa fie una mult mai solida.

In vremurile indepartate, crizele care apareau in cadrul relatiei de cuplu erau cumva mediate de catre familia extinsa din care provenea fiecare (bunici, parinti, nasi, unchi, frati) si uneori chiar de catre preot care reprezenta o autoritate.

In vremurile noastre moderne, crizele relationale din cuplu pot fi mediate intr-un mod mult mai sanatatos de catre un consilier matrimonial sau un terapeut care priveste obiectiv si nepartinitor intreaga situatie.

Importanta valorilor comune in relatia de cuplu

Conflictele puternice si interminabile intr-o relatie de cuplu izbucnesc atunci cand sunt incalcate valorile fundamentale ale celuilalt. Pur si simplu ce este important pentru unul dintre parteneri, pentru celalalt este neimportant sau este important opusul. Din acest motiv este indicat ca intr-o relatie de cuplu valorile principale sa fie comune, adica cei doi sa priveasca in aceeasi directie.

De exemplu, daca unul vrea sa locuiasca in Spania si celalalt in America, daca unuia ii place sa calatoreasca mult in strainatate si altuia sa fie casnic, daca unul vrea multi copii iar celalalt nu-si doreste deloc, atunci relatia este sortita esecului oricat de mult s-ar iubi cei doi.

Un exercitiu simplu pentru armonizarea valorilor in cuplu este ca fiecare sa aleaga sa participe la o activitate care ii face placere celuilalt. De exemplu, daca lui ii place sa mearga la pescuit, ar putea sa mearga si ea intr-una din zile cu el. Daca ei ii place sa mearga la shopping, el ar putea sa aleaga o zi cand doreste sa o insoteasca.

Pe langa valorile comune care aduc un cuplu impreuna, cheia unei relatii de cuplu implinite este comunicarea asertiva si autentica a nevoilor, dorintelor si visurilor fiecaruia. Tin sa precizez faptul ca acesta comunicare autentica nu implica doar transmiterea unui mesaj, ci si asigurarea ca mesajul a ajuns unde trebuie si ca a fost inteles; de asemenea, o alta parte a comunicarii se refera la ascultarea activa, empatia si intelegerea celuilalt.

Pe ce se bazeaza relatia ta de cuplu

O relatie de cuplu solida se construieste doar pe o fundatie sanatoasa. Pentru a afla pe ce se bazeaza relatia ta e nevoie sa aflam ce te-a facut sa intri in relatie sau in ce conjunctura s-a creat.

Erai intr-o perioada fericita, iti mergea bine financiar si profesional si te-ai gandit ca vrei sa ai pe cineva alaturi cu care sa imparti bucuria vietii?

Sau aveai nevoie de cineva cu care sa imparti chiria si cheltuielile de intretinere? Voiai sa pleci din casa parinteasca si casatoria a fost un prilej bun?

Sau poate ai considerat ca partenerul este un bun de exploatat facandu-ti tie temele?

Poti avea surpriza sa descoperi ca la baza este nevoia sexuala si dragostea reciproca sau poate chiar vreun interes personal sau material din partea unuia sau a ambilor parteneri.

Cand terapia de cuplu poate ajuta la salvarea relatiei

Terapia de cuplu poate ajuta la salvarea relatiei? Uneori da, alteori nu. Sunt situatii in care unul dintre parteneri doreste pastrarea relatiei de cuplu iar celalalt isi doreste separarea. Putem vorbi de terapie de cuplu doar atunci cand:

  • ambii parteneri isi doresc relatia de cuplu
  • sunt dispusi sa contribuie la imbunatatirea ei astfel incat sa le fie bine amandurora.

Doar atunci cand sunt indeplinite ambele conditii, relatia de cuplu are sanse reale sa fie salvata. Daca aceste doua conditii nu sunt indeplinite, sunt cazuri in care relatia totusi continua dar este una toxica bazata pe frica, atasamente, manipulare si santaj emotional.

In cadrul terapiei de cuplu, terapeutul are in fata sa trei entitati diferite: el, ea si relatia lor. De multe ori in cadrul relatiilor de cuplu ies la suprafata traumele nerezolvate din copilarie ale fiecaruia care se cer vindecate. Asadar, mai intai psihoterapeutul are de lucrat cu problemele individuale ale fiecaruia in parte si abia apoi cu problemele cuplului ca si entitate de sine statatoare.

In terapia de cuplu, terapeutul are rol de facilitator care incurajeaza comunicarea nevoilor si apoi negocierea satisfacerii lor intre parteneri. Inca de la inceput se urmareste crearea unui cadru securizant din punct de vedere emotional pentru ambii parteneri.

Cand doar unul dintre parteneri doreste sa participe la terapia de cuplu

Ce se poate face cand doar unul dintre parteneri vrea sa vina la terapia de cuplu? Ce este de facut cand unul dintre parteneri simte ca lucrurile nu mai functioneaza si ca nu ii mai este bine in relatie iar celalalt partener considera ca totul este ok? In acest caz nu putem vorbi de terapie de cuplu, ci mai degraba este recomandata terapia individuala.

Nu este etic sa-i ceri partenerului sa se schimbe ca sa iti fie tie bine daca acesta nu doreste. Este un abuz sa vrei sa schimbi pe cineva, cum la fel de bine este un abuz ca cineva sa vrea sa te schimbe dupa bunul plac.

Singura persoana pe care poti sa o schimbi esti doar tu. Cand celalalt nu doreste cu adevarat sa se schimbe si se schimba doar de dragul partenerului, va aduna resentimente care la un moment dat vor exploda intr-o cearta sau intr-o boala fizica sau va dori separarea.

Atunci cand unul dintre parteneri lucreaza la el prin terapie individuala, se va schimba si automat va genera schimbari si in celalalt. Este bine de avut in vedere si de asumat faptul ca schimbarile generate in celalalt pot fi in sensul dorit de tine sau nu.

Te invit sa-mi lasi un comentariu mai jos in care sa impartasesti cu noi din experienta ta legata de provocarile din viata de cuplu si cum ai reusit tu sa le depasesti.

Daca ti-a placut acest material si simti ca ai gasit informatii valoroase, te rog sa-l distribui mai departe ca poate cuiva ii foloseste.

Te imbratisez cu mult drag,

Dr. Iuliana Rotaru

P.S.: Daca ai nevoie de ajutor si doresti sa lucram impreuna in cadrul unor sesiuni de terapie de cuplu sau terapie individuala, gasesti toate detaliile colaborarii pe pagina de Contact. Draga cititorule, iti multumesc ca ma urmaresti si iti doresc o viata plina de bucurii si impliniri, fie intr-o relatie de cuplu, fie separat!

NewsletterAboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *