Ce te face sa alegi sa traiesti in cuplu sau in celibat

Bine te-am reintalnit pe NLP Concept!

Oamenii sunt fiinte sociale si au nevoie de alti oameni, au nevoie sa traiasca printre oameni. Fie ca sunt in cuplu sau in celibat au nevoie sa interactioneze cu alti oameni, acest lucru ajutandu-i sa se maturizeze psiho-emotional, sa creasca si sa evolueze personal, social si profesional.

Sunt extrem de putini oameni care aleg sa traiasca singuri prin munti, in pustietate fara absolut niciun contact uman. De obicei acestia au ajuns la un nivel de constiinta foarte inalt incat nu mai pot trai printre oameni.

Nevoia omului de a interactiona cu alti oameni

In legatura cu nevoia omului de interactiune, exista un experiment psihologic care s-a efectuat pe trei grupuri de bebelusi intr-un orfelinat. Copiii din primul grup au fost tratati de catre ingrijitoare cu afectiune, cu imbratisari, cu alintaturi; cei din al doilea grup au fost tratati cu jigniri, tipete si bataie; iar cei din al treilea grup au fost tratati cu raceala, copiii fiind ignorati afectiv, adica nici imbratisati, nici batuti. Toti acesti bebelusi au fost schimbati si hraniti de catre ingrijitoare la fel la acelasi interval de timp. Dupa o perioada de timp de cativa ani, s-a observat ca cei din primul grup s-au dezvoltat armonios, cei din al doilea grup au dezvoltat retard mintal iar cei din al treilea grup nu au supravietuit.

Poate ca ai auzit si tu de expresia: „Iubeste-ma sau uraste-ma, dar nu ma ignora caci ignorarea doare cel mai tare.” Atunci cand suntem copii, interactiunea cu parintii sau ingrijitorii nostri, asa cum este ea, buna sau rea, este esentiala pentru supravietuirea si dezvoltarea psiho-emotionala si sociala. Pentru o dezvoltare armonioasa, creierul uman al unui copil are nevoie sa se conecteze cu un al creier.

Odata deveniti adulti maturi emotional si independenti afectiv si financiar, putem supravietui in caz ca cineva ne ignora sau cand ne retragem in solitudine, fara sa fim in contact non-stop cu alte fiinte umane.

„Rau este cu rau dar mai rau este fara rau” este un proverb romanesc extrem de nociv caci ne mentine intr-o mentalitate de victima. Acesta reprezinta o credinta limitativa care reflecta foarte bine dependenta de suferinta. In acest mod, un individ abuzat in copilarie va tinde sa intre in relatii de cuplu toxice si va prefera sa ramana in ele suportand agresiuni greu de imaginat decat sa fie singur. Da, stiu! Este dureros, dar sunt multi care gandesc astfel.

Programarea sociala si frica de singuratate

Este doar o chestiune de presiune si programare sociala cum ca oamenii trebuie sa aiba un partener de viata, sa se casatoreasca si sa faca copii. Este o alegere personala daca vrem sa traim in cuplu sau in celibat pentru o perioada de timp mai scurta sau mai lunga. Nu toate persoanele sunt potrivite sa traiasca in cuplu.

Prea multi oameni intra in relatii de cuplu nepotrivite de teama sa nu ramana singuri. Si astfel, acestia ajung sa traiasca asa-numita singuratate in doi care este cu adevarat dureroasa. Decat intr-o relatie nepotrivita, mai bine singur(a); caci astfel vei avea ocazia sa intalnesti pe cineva potrivit tie la timpul potrivit, daca asta iti doresti, si ii oferi si celuilalt aceasta ocazie.

Partenerul nostru este oglinda noastra

La momentul in care ne aflam, avem langa noi partenerul pe care il meritam. Fie ca ne place sau nu, partenerul nostru este oglinda noastra si ne arata unde mai avem de lucrat la noi. Din acest considerent relatia de cuplu constituie un vehicul de evolutie rapida.

Nu este cazul sa generalizam cum ca toate femeile sau toti barbatii sunt intr-un fel sau altul. Ci mai degraba ne-am putea intreba ce anume din noi atrage aceeasi tipologie de partener. Pe masura ce ne eliberam de ranile emotionale si de tiparele negative de gandire si comportament, crestem si evoluam, vom intalni oameni mai frumosi si mai potriviti noua.

Orice relatie, fie ca este o relatie de cuplu, de familie, de prietenie, de colegialitate, de parteneriat, incepe de la relatia noastra cu propria persoana. De cele mai multe ori, oamenii nu se iubesc pe ei insisi si asteapta sa vina cineva in viata lor care sa-i iubeasca in locul lor si ca sa le umple golul interior. In Biblie este scris: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.” si asta inseamna ca daca tu nu te iubesti pe tine, nu-ti poti iubi nici aproapele.

Este in regula fie ca esti in cuplu fie in celibat

Nu este nimic in neregula cu tine daca in acest moment, adult fiind, esti singur fara partener de viata, fara sa fii casatorit sau fara sa ai copii. Pana sa intalnesti pe acel cineva potrivit tie, daca asta iti doresti, foloseste acest timp in favoarea ta lucrand la tine ca sa-ti descoperi potentialul si ca sa devii cea mai buna versiune a ta.

Foloseste acest timp stand in solitudine ca sa te cunosti mai bine, sa te imprietenesti cu tine, sa te dedici activitatilor si hobby-urilor care iti bucura sufletul, sa-ti faci noi prieteni, noi cunostinte si sa-ti descoperi noi pasiuni si hobby-uri.

Relatia de cuplu si lucrul cu propria persoana

Daca vrei sa ai o relatie de cuplu cu orice pret, fara sa te cunosti pe tine insuti si fara sa stii ce vrei de la o relatie, risti sa intri in relatii nepotrivite. Relatia de cuplu reprezinta una dintre cele mai provocatoare domenii din viata unui adult caci oamenii au nevoie de intimitate, de afectiune, de conexiune emotionala, au nevoie sa iubeasca, sa fie iubiti si sa impartaseasca bucuriile vietii.

Relatia de cuplu nu este un dat si nu merge de la sine. La inceput cand cei doi sunt indragostiti, lucrurile par sa vina usor si natural caci fiecare se afla sub influenta unui cocktail hormonal si face multe lucruri pe care nu le-ar face in mod normal.

Abia dupa terminarea frumoasei perioade de indragostire, partenerii au ocazia sa se cunoasca cu adevarat cu calitatile si defectele lor si sa aleaga sa puna bazele unei relatii armonioase bazata de valori si scopuri comune.

De cele mai multe ori, relatiile de cuplu scot la lumina cele mai profunde traume si suferinte emotionale ale partenerilor care se cer a fi vindecate si eliberate. Acestia ajung sa reconstituie in mod inconstient relatia dintre ai lor parinti care este in majoritatea cazurilor una disfunctionala cu multe reprosuri, manipulari si santaj emotional.

Astfel, femeile si barbatii isi aleg un partener care prezinta caracteristici similare cu ale tatalui respectiv ale mamei lor sau chiar opusul, ceea ce inseamna ca tot parintele de sex opus reprezinta etalonul.

Inainte de a intra intr-o relatie de cuplu este important ca fiecare individ sa lucreze cu el insusi pentru a se cunoaste mai bine, pentru a se debarasa de credintele si programarile sociale negative care nu ii apartin si a-si stabili prioritatile in viata.

Apoi odata intrat intr-o relatie de cuplu, lucrul cu propria persoana continua avand in plus prezenta partenerului care iti va fi cea mai buna oglinda si iti va indica unde mai ai de lucrat la tine. Principiul oglinzilor din psihologie spune ca suntem ca niste oglinzi unii pentru ceilalti si putem vedea si recunoaste in ceilalti doar ceea ce continem si noi, fie ca exprimam sau nu.

Doi oameni pot fi fericiti cu adevarat in relatia de cuplu, numai daca ei sunt fericiti si separat. Nu este responsabiliatea partenerului sa te fac fericit(a), responsabilitatea partenerului este propria sa fericire, propria sa stare de bine.

Terapia relatiei de cuplu

Unele cupluri renunta la relatia de cuplu mult prea repede imediat dupa primul conflict nedand vreo sansa reala relatiei lor. Pe cand altele raman impreuna chiar daca relatia a devenit extrem de toxica plina de manipulari, abuzuri si agresiuni verbale si fizice.

Ca si in cazul terapiei individuale, terapia de cuplu ar trebui luata in considerare atunci cand apar neintelegeri, conflicte sau raceala si comunicarea devine superficiala. Cu cat partenerii cauta solutii mai devreme si apeleaza la terapie, cu atat relatia lor are sanse mai bune sa se armonizeze rapid iar comunicarea sa devina una asertiva si autentica conducand la o conexiune emotionala profunda.

Scopul terapiei de cuplu nu este acela de a salva relatia cu orice pret. O terapie de cuplu cu rezultate bune poate inseamna fie restabilirea armoniei in relatie acolo unde este posibil, fie poate insemna separarea acceptata si asumata de ambii parteneri ca fiind cea mai buna solutie.

Indiferent de cum alegi, in cuplu sau in celibat, alege in mod intelept! Alege ceea ce te face fericit si implinit, pentru ca asa vrei tu, asa simti tu, nu pentru ca asa vrea mama, tata sau oricine altcineva.

Astept feedback-ul tau intr-un comentariu mai jos in care sa impartasesti cu noi despre cum alegi tu sa traiesti in cuplu sau in celibat si despre ce te-a determinat sa alegi astfel.

Daca ti-a placut acest material si ai gasit informatii interesante, poti sa-l distribui prietenilor tai pe retelele de socializare ca sa ajunga la cine are nevoie de el.

Te imbratisez cu drag,

Dr. Iuliana Rotaru

NewsletterAboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio.

 

6 comentarii la „Ce te face sa alegi sa traiesti in cuplu sau in celibat

  1. Super articolul!
    Rezonez cu tine Draga Iuliana. Nimic nu trebuie 😁! In final important este sa ne cunoaștem pe noi, sa trăim armonios cu noi înșine și apoi cu ceilalți și sa ne urmam misiunea in viața. Nu sa împlinim visele altora, sa trăim viețile altora. Sa învățam din fiecare experiența, interacțiune! Te imbratisez cu drag 🤗 ❤️

    • Multumesc cu recunostinta, draga Elena! Ma bucur ca rezonam si iti multumesc pentru comentariu! 😘🤗🙏
      Este minunat sa ne descoperim pe noi insine, sa ne debarasam de programarea sociala si sa ne urmam chemarea. Doar asa vom putea sa traim o viata plina de sens si sa ne simtim impliniti.
      Te imbratisez cu tot dragul, Iuliana 🤗😘 ❤️

  2. Foarte bun articol, scris de o minte antrenata, ce m-a facut sa-mi reevaluez starea de spirit si competentele. Multumesc Iuliana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *