Ce este NLP?

Salut si bine ai venit pe NLP Concept!

Termenul de NLP este preluat din limba engleza si inseamna Neuro-Linguistic Programming (Programare Neuro-Lingvistica). Numele de NLP vine de la cele trei domenii pe care le reuneste:

 • Neuro – se refera la sistemul nostru nervos, la minte si la cum ne reprezentam informatiile.
 • Lingvistic – se refera la limbajul pe care il folosim si cum ne poate afecta acesta.
 • Programare – se refera la organizarea actiunilor si strategiilor noastre pentru a ne atinge obiectivele.

Bazele NLP-ului 

Bazele NLP-ului au fost puse de catre Richard Bandler (matematician si student în terapia Gestalt) si John Grinder (lingvist) la mijlocul anilor 70 la Universitatea California din Santa Cruz. Acestia au studiat si modelat tehnicile psihoterapeutilor care aveau succes la vremea respectiva: Fritz Perls (terapie Gestalt), Virginia Satir (terapie de familie) si Milton Erikson (terapie prin hipnoza ericksoniana). Iata cum definesc cei doi NLP-ul:

 • „NLP este o atitudine si o metodologie care a dat nastere unei diversitati de tehnici.” – Richard Bandler
 • „NLP este o strategie de invatare accelerata care se refera la detectarea si utilizarea modelelor din lumea inconjuratoare.” – John Grinder

Dezvoltarea personala prin tehnici NLP

In esenta, NLP-ul este un sistem avansat de dezvoltare personala si vindecare emotionala care cuprinde o colectie de tehnici si metode practice. Conform NLP-ului, creierul nostru poate fi privit este ca un computer unde ecranul mintii noastre este monitorul iar gandurile, sentimentele si emotiile noastre sunt programele care ruleaza in subconstient. Cu ajutorul tehnicilor NLP aceste programe pot fi actualizate sau reprogramate pentru a rula/functiona mai eficient.

Cu NLP poti intelege cum ai fost programat si cum sa schimbi programele care lucreaza in defavoarea ta sau care te trag inapoi; poti identifica programele care lucreaza in favoarea ta si sa le aplici si in alte domenii ale vietii tale; poti obtine rezultate remarcabile stiind cum sa schimbi aceste programe, cum sa adaugi altele noi sau cum sa le stergi pe unele; in acest fel devii propriul tau hacker intr-un sens bun. Sau, altfel spus, noi nu suntem mintea; mintea noastra este doar un instrument minunat pe care il putem utiliza cu succes pentru a ne accesa resursele interioare si a ne imbunatati calitatea vietii.

Este important de stiut ca NLP-ul lucreaza mai mult cu procesele mentale prin care experimentam realitatea, decat cu continutul experientelor noastre. Mai exact, cu ajutorul tehnicilor NLP iti poti schimba perceptia asupra anumitei experiente, poti sa o vezi altfel din alt unghi, cu toate ca e vorba despre aceeasi experienta. De exemplu, in cazul unei experiente negative, schimbandu-ti perceptia asupra ei, poti ajunge usor sa nu te mai afecteze si sa devina doar o simpla amintire.

NLP-ul iti pune la dispozitie o serie de tehnici psihologice prin care:

 • sa iti cresti increderea in tine si sa intelegi ca tu esti stapanul vietii tale;
 • sa iti controlezi gandurile si emotiile;
 • sa iti identifici si sa iti schimbi convingerile limitative;
 • sa iti elimini fobiile, conflictele interioare si blocajele emotionale;
 • sa vindeci unele traume din trecut care te tin pe loc;
 • sa comunici persuasiv si asertiv cu ceilalti;
 • sa iti imbunatatesti calitatea relatiilor cu partenerul de viata, cu familia, cu prietenii sau cunoscutii;
 • sa iti modifici emotiile si comportamentele tale si ale altora;
 • sa iti stabilesti obiectivele si sa iti planifici pasii pentru a le atinge;
 • sa iti gasesti resursele interioare necesare si sa le activezi la comanda oricand ai nevoie;
 • sa modelezi si sa dezvolti strategii de succes care sa te ajute in atingerea obiectivelor.

Tehnicile si metodele principale ale NLP-ului au drept fundament o serie de presupozitii (axiome) care sunt acceptate ca fiind adevarate. 

Axiomele de baza ale NLP-ului

 1. „Harta” nu este „teritoriul” (Meniul nu este mancarea).
 2. Oamenii raspund in conformitate cu hartile lor interioare.
 3. Nu exista esec, ci doar feedback.
 4. Comunicam prin bucle de feedback.
 5. Nu putem sa nu comunicam.
 6. Daca ceva nu merge, fa altceva.
 7. Corpul si mintea se influenteaza reciproc.
 8. Valoarea comunicarii este data de raspunsul primit.
 9. Dispunem de toate resursele interioare (sau le putem construi) de care avem nevoie pentru a reusi.
 10. Rezistenta indica lipsa raportului.
 11. Daca cineva poate ceva, oricine poate invata sa faca acel lucru.
 12. Oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat.
 13. Persoana care da dovada de cea mai mare flexibilitate exercita cea mai mare influenta asupra sistemului.
 14. Termenii „persoana” si „comportament” descriu doua fenomene diferite.
 15. Orice comportament este folositor intr-un anumit context.
 16. Orice tip de comportament are la baza o intentie pozitiva.
 17. Intelesurile opereaza in functie de context.

La ce foloseste NLP-ul?

NLP-ul poate fi folosit in companiile private pentru motivarea personalului, medierea conflictelor, armonizarea valorilor dar si pentru a ajuta personalul sa se adapteze la noile schimbari. De asemenea, NLP-ul poate ajuta oamenii sa dezvolte relatii mai bune intre ei si sa comunice asertiv ceea ce simt si ceea ce gandesc. NLP-ul poate ajuta sportivii sa obtina performante si rezultate mai bune. Pe profesori ii poate ajuta sa-si imbunatateasca atat modalitatile de predare cat si relatiile cu elevii sau studentii. In vanzari NLP-ul poate fi folosit cu succes pentru cresterea vanzarilor in primul rand prin intelegerea nevoilor clientilor si apoi prin tehnicile de negociere.

Cum poti invata NLP?

Unii oameni aplica foarte bine NLP in anumite situatii fara sa fi studiat acest domeniu sau sa fi invatat vreo tehnica NLP; pur si simplu au NLP-ul in sange fara sa stie acest lucru. Milton Erickson, parintele hipnozei clinice, avea o vorba:

„Sunt lucruri pe care le stii… dar nu stii ca le stii. Cand vei sti ceea ce nu stii ca stii, atunci te vei schimba!” – Milton Erickson

In momentul de fata, sunt multe carti de NLP care contin numeroase explicatii detaliate si exercitii practice. Insa, daca doresti sa inveti cu adevarat NLP si sa aplici in viata ta pentru a obtine rezultate, iti recomand sa apelezi la un specialist.