Ce este dependența de jocuri de noroc și cum scapi de ea

Dependența de jocuri de noroc este o problemă reală la nivel mondial deoarece interferează cu relațiile interpersonale ale individului, cu responsabilitatea pe care o are în familie și cu capacitatea sa de muncă.

În România numărul tinerilor cu această dependență este în creștere și tocmai din acest motiv am ales să scriu un articol care să ajute la înțelegerea acestui fenomen și să încurajeze persoana în cauză și familia acestuia să caute soluții și ajutor specializat.

În urma cu ceva timp m-a impresionat povestea unui tânăr din Iași de 27 de ani care a ales să-și ia viață după ce a pierdut chiar și banii pentru sicriul fratelui său, bani care fuseseră împrumutați. Tragedia a fost uriașă pentru familie și cei apropiați deoarece fratele său murise recent tot din cauza acestei dependențe.

Dependența de jocuri de noroc se poate instala fie jucând offline în sălile de jocuri, cazinouri sau casa de pariuri cu bani cash cât și online cu jocurile de noroc de pe telefon sau calculator unde plata se face cu cardul. Ambele variante, cea offline și cea online pot fi la fel de păguboase pentru un jucător devenit patologic.

Jucătorul patologic este în general o persoană de sex masculin cu o gândire negativistă, imatură afectiv, fără viață socială, care are iluzia câștigării banilor fără prea mult efort și care speră că într-o zi se va întâmplă un miracol în viața sa.

Dacă te confrunți cu dependența de jocuri de noroc și nu știi cum să scapi de ea, sau poate un prieten sau o persoană dragă ție se confruntă cu această dependență și vrei să-l ajuți, atunci vei găsi în acest articol informații care te vor face să o înțelegi mai bine.

Dependențele nocive ale omului modern

Venim în această lume ca ființe umane dependente în special de mamă și dacă ea nu ar avea grijă de noi, nu s-ar ocupă de nevoile noastre, pur și simplu nu am putea supraviețui. Apoi, pe măsură ce creștem, învățăm să mergem, să vorbim, începem să devenim din ce în ce mai independenți.

Un individ matur este un individ care s-a desprins de părinți, și-a luat zborul din cuibul în care a copilărit și a devenit independent emoțional și financiar. Acesta este capabil să-și construiască propriul cuib și propria familie dacă dorește acest lucru.

Într-o lume a dependențelor avem libertatea de a ne alege propria dependență. Orice dependență nocivă se formează pe fundamentul unui gol emoțional, unei suferințe emoționale sau a unei lipse afective.

Ceea ce face o dependență să fie mai nocivă sau mai condamnată social față de altele, este impactul pe care îl are asupra vieții individului dependent și asupra celor din jurul său. Din acest considerent dependențele nocive cele mai întâlnite sunt de jocuri de noroc, de pornografie, de droguri, de alcool și de tutun.

Ce este dependența de jocuri de noroc și cum se manifestă

Dependența de jocuri de noroc afectează în mod considerabil calitatea vieții individului și a celor apropiați lui. Această dependență poate conduce la pierderi financiare și materiale importante și chiar până la pierderea propriei vieți.

Persoana dependentă de jocuri de noroc poate ajunge să piardă sume foarte mari, poate ajunge să piardă proprietăți, apoi să se împrumute de la bănci, prieteni sau familie devenind datornic sau chiar lăsându-și pe drumuri apropiații și familia.

Jucătorul patologic nu se poate opri din a juca și mizează de fiecare dată pe faptul că „de data asta va câștiga”.

Ceea ce este specific persoanelor dependente de jocuri de noroc este faptul că aceștia manifestă o slabă toleranță la frustrare și trăiesc iluzia câștigului imediat. Aceste persoane atunci când își doresc ceva, vor să se întâmple totul acum. Ele nu au răbdare să depună efort și energie, să muncească, să economisească și apoi să aștepte timpul atingerii obiectivelor. În manifestarea acestei dependențe, la început persoana joacă ca să câștige, apoi joacă ca să recupereze ceea ce a pierdut.

Maturizarea psiho-socială a unui individ constă în creșterea toleranței la frustrare și a capacității de a amâna recompensa. În cazul persoanelor dependente de jocurile de noroc putem explica această dependență prin complexul lui Oedip nerezolvat care se referă la incapacitatea de a amâna plăcerea sau recompensa .

Sigmund Freud, care este considerat părintele psihanalizei, spunea că un copil începe să depășească complexul Oedip prin învățarea disciplinei sfincteriene. Pentru că până atunci, dacă acestuia îi venea să facă pipi, făcea pipi (se ușura), pentru că relaxarea oricărui sfincter produce plăcere.

Depășirea complexului Oedip înseamnă interiorizarea unor norme sociale, adică să-ți satisfaci plăcerile însă într-un cadru socialmente acceptat. Abia din acel moment începem să avem de a face cu o ființă socială.

Cum gândește și acționează persoana dependentă de jocuri de noroc

Cel cu dependența de jocuri de noroc spune așa: Vreau o mașină! Întrebare: Când? Răspuns: Acum!! Acesta practic nu înțeleage că nu poate să aibă totul acum, nu poate să tolereze frustrarea de a nu avea mașina acum și nici nu poate să acționeze în baza unei recompense viitoare. Adică să muncească de exemplu 2 ani, să facă economie și apoi cu banii strânși să își cumpere mașina dorită.

Persoanele care manifestă dependența de jocuri de noroc, nu au interiorizat normele sociale și acționează în baza unei recompense imediate. Aceste persoane în general nici nu au proiecte pe termen lung, pentru că a avea proiecte de viitor înseamnă a-ți propune niște obiective, să muncești pentru ele și abia după un timp (de exemplu 1-2 ani) să obții recompensa. Aceștia nu au răbdare să aștepte atât de mult timp și își zic în mintea lor că pot să aibă rapid mașina dorită prin “joacă și câștigă”.

Incapacitatea gestionării resurselor financiare și a propriilor emoții

Pentru o persoană care este dependentă de jocuri de noroc a avea bani în buzunar este ca și cum un fumător ar avea țigări la el sau ca și cum un alcoolic ar avea sticla de băutură în geantă. Aceste persoane au nevoie să învețe să-și gestioneze resursele financiare (money management) și să investeaza în lucruri utile.

Faptul că o persoană este incapabilă să-și gestioneze banii, denotă că este incapabilă să-și gestioneze propriile emoții și cel mai probabil trăiește frecvent stări de anxietate și depresie.

Persoana dependentă de jocuri de noroc nu trăiește în prezent, ci în trecut sau în viitor. Aceasta poate trăi intens sentimente de culpabilitate pentru ceea ce a făcut (a pierdut bani) și asta îl duce în trecut; iar anxietatea de fapt îl orientează către viitor pentru că el trăiește teama intensă că nu se va putea controla în viitor și nu va putea să spună STOP dependenței.

De cele mai multe ori persoanele dependente de jocurile de noroc nu recunosc că au această dependență; ele se ascund, mint în privința resurselor financiare pierdute și ajung să se izoleze social. Primul și cel mai important pas în vindecarea acestei dependențe este recunoașterea ei, apoi solicitarea de sprijin și ajutor specializat.

Creșterea toleranței la frustrare și amânarea recompensei imediate

De cele mai multe ori, persoanele cu dependență de jocuri de noroc nu sunt persoane care nu au avut bani în copilărie; ci din contra, au avut de la părinți tot ce și-au dorit. Numai că la un moment dat, cererile lor au depășit resursele părinților și pentru că nu au învățat să tolereze frustrarea, ei au ajuns să gândească în modul următor: Cum adică nu-mi dai? Dacă tu nu-mi dai, eu mă duc să joc pentru că vreau să am bani imediat!

Dar dacă atunci când copilul ar fi zis “vreau o bicicletă”, mama i-ar fi spus așa: “Da, foarte bine; eu îți dau jumătate din preț și când îmi arăți că ai strâns și tu cealaltă jumătate de bani, punem împreună și luăm o bicicletă”? În acest mod copilul învață să tolereze frustrarea că nu are ceva acum și astfel va învața să amâne recompensa.

Deseori părinții din prea multă dragoste fac multe greșeli, dar ei fac ceea ce cred că este cel mai bine pentru copilul lor, fiind bine intenționați. Și de multe ori suntem experți dar în copii altora, nu în ai noștri. Nu doresc ca părinții care citesc aceste rânduri să aibă senzația că le țin lecții, sau că-i învinovățesc că n-au făcut anumite lucruri.

Dacă părinții dau de fiecare dată copilului ceea ce cere, la un moment dat când copilul crește, cresc și cerințele și pur și simplu ei nu vor mai putea face față. Aceste cereri vor depăși capacitățile financiare ale părinților. În acest mod, un copil care nu a fost învățat să-și amâne atingerea obiectivului, va fi extrem de tentat să apeleze la jocurile de noroc.

Înțelegerea consecințelor negative ale dependenței de jocuri de noroc

Persoanele dependente de jocurile de noroc trăiesc o stare puternică de ambivalență: o parte din el spune „NU jocurilor de noroc” (această parte îi aduce la terapie), iar cealaltă parte spune „de ce să nu joace că poate o să câștige” (câteodată acestă parte este mai puternică).

Sunt oameni care spun așa: dacă aș fi știut ce mă așteaptă sigur că nu aș fi făcut acest lucru, nu aș fi intrat vreodată într-o sală de jocuri de noroc. În acest caz, ca și tehnică terapeutică se poate face o progresie de vârstă unde i se sugerează persoanei să trăiască intens consecințele comportamentului respectiv (consecințele dependenței) după care i se spune că de acum nu o să mai poată spune că nu știe ce o așteaptă; și este decizia ei dacă alege acest drum sau celălalt.

Asocierea comportamentului simptom cu consecințele ei negative

Pentru a face față mai ușor tentației de a juca la jocuri de noroc, persoana dependentă poate să-și asocieze în mintea sa acest comportament simptom cu consecințele sale negative. În acest sens, persoana dependentă va urmări să trăiască intens în mintea sa o situație în care a pierdut o sumă foarte mare de bani, să trăiască intens acea stare negativă pe care să o ancoreze cu un gest sau cu un cuvânt.

De fiecare dată când va activa ancora va retrăi intens stările negative asociate consecinței negative. Sugestia este că ori de câte ori va simți nevoia să meargă într-o sală de joc să activeze ancora pentru a activa astfel stările afective negative.

Dezvoltarea de alternative la dependența de jocuri de noroc

Este important ca persoana dependentă să fie provocată să dezvolte alternative la comportamentul simptom. Adică, atunci când dorește să scape de dependența de jocuri de noroc, să aleagă un comportament sau un obicei care să înlocuiască această dependență.

Este mult mai ușor să renunțăm la o dependență atunci când punem altceva în locul ei. De exemplu, când îi vine să meargă într-o sală de jocuri, să parieze sau să joace online, poate să facă altceva. Cel mai indicat este să alerge, să facă flotări sau să meargă cu bicicletă, să taie lemne, să lovească într-un sac de box sau să practice un sport care îi provoacă adrenalină. Perioada de sevraj poate fi depășită cu ușurință prin practicarea acestui nou comportament ales să înlocuiască dependența.

Un alt exemplu este în cazul dependenței de alcool: când îi vine să bea alcool, își pregătește un suc de fructe sau își face un ceai. În cazul dependenței de fumat, când le vine să fumeze unii aleg să sugă bomboane, alții iau o gumă de mestecat. Este bine de avut în vedere faptul că oamenii deseori sunt dependenți de gesturi sau de senzații.

Iluzia câștigului imediat și nevoia de adrenalină

Sunt foarte multe persoane dependente de jocurile de noroc care au senzația că dacă perseverează să joace, vor câștiga; acestea au o percepție eronată despre probabilitatea de a câștiga și trăiesc iluzia câștigului imediat. Matematic, probabilitatea rămâne aceeași indiferent cât joacă; de fapt ei se gândesc că dacă au băgat o suma mare de bani este imposibil să nu câștige. Câteodată se mai câștigă pentru că aparatul este programat ca din când în când (întărirea aleatorie) să dea câțiva bani.

La pariuri în reclame auzim deseori: “Premii de milioane de euro, pariază și câștigă!!!” Dar aceste milioane de euro care urmează să fie câștigate, sunt mai întâi pierdute de alții. Proprietarul de jocuri nu vine cu bani de acasă; este doar o afacere din care câștigă foarte bine pe spinarea celor care au iluzia câștigului imediat. Când auzim premii de două milioane de euro, asta înseamnă patru milioane de euro pierduți de alții pentru că trebuie să-i rămână și proprietarului.

Unii oameni au o viață plină de rutină, adică totul pare tras la indigo. Când viață noastră este invadată de rutină, noi nu mai trăim nici o stare de tensiune afectivă. Una din nevoile fundamentale ale oricărui sistem viu este nevoia de stimulare. Și orice stimul care acționează mai mult timp asupra noastră își pierde valoarea de stimul. Și orice mâncare este bună cu condiția să nu o mănânci de prea multe ori, că ți se acrește.

Te invit să te gândești acum la o persoană care are un program identic zi de zi, totul este la fel în fiecare zi. Și această persoană intră în contact cu jocurille de noroc care îi oferă adrenalină, îi provoacă o stare de tensiune și eliberare de hormoni. Această persoană este vulnerabilă și are șanse foarte mari să devină dependentă.

Diferența dintre dependența și nondependența de jocuri de noroc

Sunt unii care joacă la jocuri de noroc doar pentru distracție și adrenalină. Întrebare: Totuși care este diferența dintre o persoană dependentă de jocuri de noroc și o persoană nondependentă? Și unii și alții zic la fel la început; zic că joacă doar puțin, sau că beau doar 2 pahare de vin.

Răspuns: Cel nondependent intră într-o sală de jocuri de noroc și zice că se distrează de 50 de lei și apoi după ce a pierdut cei 50 de lei zice “Gata, m-am distrat suficient. Plec acasă.”, sau după 2 pahare zice STOP. Pe când cel dependent nu poate să mai zică STOP după ce a pierdut cei 50 de lei, ci joacă în continuare pentru a recupera ceea ce a pierdut. Este interesant de observat cum dependentul la început joacă ca să câștige, apoi, după ce pierde, joacă ca să recupereze ceea ce a pierdut.

Diferența dintre un jucător patologic și un jucător profesionist

De asemenea, un jucător patologic este total diferit de un jucător profesionist care cunoaște diferite strategii și tehnici de pariere, are o disciplină mentală extraordinară și își gestionează banii și emoțiile cu succes.

Jucătorul profesionist merge doar pe câștig iar atunci când pierde se oprește și niciodată nu va juca pentru a recupera ceea ce a pierdut. Pentru un jucător profesionist, anumite jocuri, cum este pokerul de exemplu, este că un sport al minții precum este și binecunoscutul joc de șah.

„Când îți dai drumul pe topogan, nu te mai poți opri decât când ajungi jos”

În cazul celor mai nocive dependențe este valabilă următoarea frază: “Atunci când îți dai drumul pe topogan, nu te mai oprești decât când ajungi jos”. Teoria pierderii controlului (folosită pentru a explica în special dependența de alcool) spune că a prescrie consumul redus de alcool unui pacient dependent de alcool, sau să joace mai puțin in cazul dependenței de jocuri de noroc nu este o soluție.

Deoarece este ca și cum ai pune individul să-și dea drumul pe topogan dar îl sfătuiești să se oprească la mijloc; dar nu se mai poate opri decât când ajunge jos. Din acestă cauză este foarte important ca decizia să fie luată înainte de a-și da drumul pe topogan. Din acest motiv soluția este abstinența totală de la jocurile de noroc, droguri, alcool sau țigară.

S-a observat că pacienții care au fost dependenți de alcool și care nu au mai băut de vreo 3 ani, când au decis să bea doar un păhărel (de exemplu de sărbători), nu s-au mai putut opri. Practic au reluat dependența exact de unde au lăsat-o și apoi chiar au ajuns mai rău.

La fel este și în cazul persoanelor dependente de jocurile de noroc. După o perioadă de abstinență, reluarea activității de a juca nu va fi niciodată de la zero ca la un începător curios, ci va fi reluată exact de unde a fost lăsată.

Importanța înțelegerii teoriei psihologice a dependenței de jocuri de noroc

Este important să putem explica problema dependenței de jocuri de noroc persoanei din perspectiva unei teorii psihologice. Astfel îi putem prezența variabilele asupra cărora se poate interveni terapeutic. Oamenii au nevoie de explicații, aceste explicații putându-ne orienta spre cele mai bune soluții terapeutice adaptate la nevoile individuale.

Una dintre nevoile fundamentale ale oamenilor este nevoia de coerență cognitivă. Oamenii vor să aibă o imagine clară despre problema lor; în plus, explicațiile cauzale securizează și cresc aderența persoanei dependente la un demers terapeutic.

Indiferent de abordarea terapeutică a dependenței, persoana în cauză este singura care poate decide dacă dorește să renunțe la activitatea de jocuri de noroc; deci nu familia sau prietenii, nu iubita sau soția, nici terapeutul; ci persoana însăși. Căci nu putem schimba cu adevărat pe cineva (și nici nu e etic) dacă acel cineva nu dorește acest lucru.

Daca tu sau o persoană dragă ție se confruntă cu dependența de jocuri de noroc și dorește schimbarea acestui comportament, este recomandat să se adreseze unui terapeut. Acesta este pregătit să te susțină să scapi de dependență și să te însoțească să-ți orientezi atenția spre aspectele cu adevărat importante ale vieții tale.

În cazurile avansate de dependență este nevoie ca demersul psihoterapeutic să se desfășoare în paralel cu un tratament psihiatric cu sau fără spitalizare.

Așadar, dacă încă te confrunți cu dependența de jocuri de noroc și dorești să renunți la ea, îndrăznește să ceri ajutor specializat!

Iar dacă te-ai confruntat cu această dependență și ai reușit să scapi de ea, lasă-mi, te rog, un comentariu în care să ne împărtășești din experiența ta. Poți să ne spui povestea ta, poți chiar să ne dai mai multe detalii despre cum ai reușit și ce a funcționat în cazul tău că să-i inspiri și pe alții.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol și ai găsit informații utile, te rog să-l distribui prietenilor și cunoscuților tăi folosind butoanele de mai jos că poate cuiva ii folosește.

Te îmbrățișez cu drag,

Dr. Iuliana Rotaru

P.S.: Dacă ai nevoie de ajutor și dorești să lucrăm împreună în cadrul unor sesiuni individuale, găsești toate detaliile colaborării pe pagina de Contact.

NewsletterAbonează-te acum la newsletter ca să fii la curent cu ultimele articole publicate și ca să primești din partea mea un CADOU SURPRIZĂ sub forma unui material audio.

9 comentarii la „Ce este dependența de jocuri de noroc și cum scapi de ea

  1. Felicitari pentru descrierea dpdv NLP a acestei probleme!
    Sunt curios care ar fi dupa parerea dvs profilul celor mai importante preferinte in termeni de metaprograme ale unui jucator online – acele metaprograme care daca ar fi schimbate, persoana nu ar mai fi in stare sa fie un jucator, sau cel putin nu ar mai fi in stare sa fie un jucator pierzator, ci unul care sa stie sa se opreasca.

    • Multumesc frumos pentru apreciere!
      Dependenta de jocuri de noroc intra in sfera afectiunilor patologice fiind nevoie de cele mai multe ori de o terapie de lunga durata asociata sau nu cu medicatie psihiatrica. Jocul de noroc patologic reprezinta cea mai intalnita tulburare de control a impulsurilor caracterizata prin esecul repetat de a rezista impulsului de a juca.
      Metaprogramele specifice dependentei de jocuri de noroc online/offline sunt legate de incapacitatea de a amana recompensa, slaba rezistenta la frustare si iluzia castigului imediat. Mai multe detalii despre aceste metaprograme gasesti in articol.

  2. pai din articol propriu zis eu inteleg aceste preferinte:
    scenario thinking: pessimistic
    time zones: past; future
    cauza motivatiei: options
    raspuns la stress: emotional
    classification scale: black & white – either/or
    philosophical sort: how
    stream of consciousness: focused
    speed: quick
    exuberance: bold surgency
    nivelul energiei: activ
    persistence: impatient
    emotional containment: multi-directional / Taclott Parsons boundaries: diffused
    motivation direction: away from
    operator modal: posibilitate
    interaction: competitive
    decision making: bold
    risk taking: embracer/excitement
    self-instruction: strong willed
    self-confidence: low
    self-esteem: conditional
    self-integrity: conflicted
    ego strength: weak
    self-monitoring: low
    time experience: in time
    quality of life: have

    Deci:
    1. corect interpretat ce am inteles din articol?
    2. alte preferinte de metaprograme relevante?

  3. Atunci cand se opereaza o schimbare folosind tehnici NLP, exista anumite driver metaprograms – cele care conduc diferenta care face diferenta. am intrebat tocmai pentru ca dvs fiind mult mai experimentata si pregatita in ceea ce priveste acest gen de problema, imi imaginez ca stiti care sunt acele driver metaprograms a caror schimbare trebuie verificata, exact pt a va asigura ca clientul nu o ia nici de la zero, nici de unde a lasat respectiva dependenta. Sunt curios cum se deosebeste aceasta dependenta de structura altor dependente, in termeni de metaprograme.

  4. Buna ziua am decat 23 de ani am plecat din Romania la 18 sunt un UK muncesc 7 zile din 7 pe un salaru OK am inceput sa joc la cazinouri si incet incet am inceput sa merg in fiecare zi sa bag tot ce am strans in 3 ani va rog cer sa ma ajutati ce pot sa fac cum sa fac va rog nu vreau sa ma omor sau sa fac alceva

    • Buna Ionut! Multumesc ca ai impartasit cu noi povestea ta!
      Felicitari pentru constientizarea si recunoasterea situatiei cu care te confrunti. De asemenea, felicitari si pentru curajul de a solicita ajutor.
      Recomandarea mea este sa cauti un terapeut acolo in UK si sa te programezi pentru sedinte individuale de terapie. Dincolo de a-ti depasi starile suparatoare si dependenta de jocuri de noroc, este o investitie in tine pe termen lung. Concomitent, este importantat sa ai in vedere si un consult medical amanuntit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *