Ce este dependenta de jocuri de noroc si cum scapi de ea

Dependenta de jocuri de noroc este o problema reala la nivel mondial deoarece interfereaza cu relatiile interpersonale ale individului, cu responsabilitatea pe care o are in familie si cu capacitatea sa de munca.

In Romania numarul tinerilor cu aceasta dependenta este in crestere si tocmai din acest motiv am ales sa scriu un articol care sa ajute la intelegerea acestui fenomen si sa incurajeze persoana in cauza si familia acestuia sa caute solutii si ajutor specializat.

In urma cu ceva timp m-a impresionat povestea unui tanar din Iasi de 27 de ani care a ales sa-si ia viata dupa ce a pierdut chiar si banii pentru sicriul fratelui sau, bani care fusesera imprumutati. Tragedia a fost uriasa pentru familie si cei apropiati deoarece fratele sau murise recent tot din cauza acestei dependente.

Dependenta de jocuri de noroc se poate instala fie jucand offline in salile de jocuri, cazinouri sau casa de pariuri cu bani cash cat si online cu jocurile de noroc de pe telefon sau calculator unde plata se face cu cardul. Ambele variante, cea offline si cea online pot fi la fel de paguboase pentru un jucator devenit patologic.

Jucatorul patologic este in general o persoana de sex masculin cu o gandire negativista, imatura afectiv, fara viata sociala, care are iluzia castigarii banilor fara prea mult efort si care spera ca intr-o zi se va intampla un miracol in viata sa.

Daca te confrunti cu dependenta de jocuri de noroc si nu stii cum sa scapi de ea, sau poate un prieten sau o persoana draga tie se confrunta cu aceasta dependenta si vrei sa-l ajuti, atunci vei gasi in acest articol informatii care te vor face sa o intelegi mai bine.

Dependentele nocive ale omului modern

Venim in aceasta lume ca fiinte umane dependente in special de mama si daca ea nu ar avea grija de noi, nu s-ar ocupa de nevoile noastre, pur si simplu nu am putea supravietui. Apoi, pe masura ce crestem, invatam sa mergem, sa vorbim, incepem sa devenim din ce in ce mai independenti.

Un individ matur este un individ care s-a desprins de parinti, si-a luat zborul din cuibul in care a copilarit si a devenit independent emotional si financiar. Acesta este capabil sa-si construiasca propriul cuib si propria familie daca doreste acest lucru.

Intr-o lume a dependentelor avem libertatea de a ne alege propria dependenta. Orice dependenta nociva se formeaza pe fundamentul unui gol emotional, unei suferinte emotionale sau a unei lipse afective.

Ceea ce face o dependenta sa fie mai nociva sau mai condamnata social fata de altele, este impactul pe care il are asupra vietii individului dependent si asupra celor din jurul sau. Din acest considerent dependentele nocive cele mai intalnite sunt de jocuri de noroc, de pornografie, de droguri, de alcool si de tutun.

Ce este dependenta de jocuri de noroc si cum se manifesta

Dependenta de jocuri de noroc afecteaza in mod considerabil calitatea vietii individului si a celor apropiati lui. Aceasta dependenta poate conduce la pierderi financiare si materiale importante si chiar pana la pierderea propriei vieti.

Persoana dependenta de jocuri de noroc poate ajunge sa piarda sume foarte mari, poate ajunge sa piarda proprietati, apoi sa se imprumute de la banci, prieteni sau familie devenind datornic sau chiar lasandu-si pe drumuri apropiatii si familia.

Jucatorul patologic nu se poate opri din a juca si mizeaza de fiecare data pe faptul ca „de data asta va castiga”.

Ceea ce este specific persoanelor dependente de jocuri de noroc este faptul ca acestia manifesta o slaba toleranta la frustrare si traiesc iluzia castigului imediat. Aceste persoane atunci cand isi doresc ceva, vor sa se intample totul acum. Ele nu au rabdare sa depuna efort si energie, sa munceasca, sa economiseasca si apoi sa astepte timpul atingerii obiectivelor. In manifestarea acestei dependente, la inceput persoana joaca ca sa castige, apoi joaca ca sa recupereze ceea ce a pierdut.

Maturizarea psiho-sociala a unui individ consta in cresterea tolerantei la frustrare si a capacitatii de a amana recompensa. In cazul persoanelor dependente de jocurile de noroc putem explica aceasta dependenta prin complexul lui Oedip nerezolvat care se refera la incapacitatea de a amana placerea sau recompensa.

Sigmund Freud, care este considerat parintele psihanalizei, spunea ca un copil incepe sa depaseasca complexul Oedip prin invatarea disciplinei sfincteriene. Pentru ca pana atunci, daca acestuia ii venea sa faca pipi, facea pipi (se usura), pentru ca relaxarea oricarui sfincter produce placere.

Depasirea complexului Oedip inseamna interiorizarea unor norme sociale, adica sa-ti satisfaci placerile insa intr-un cadru socialmente acceptat. Abia din acel moment incepem sa avem de a face cu o fiinta sociala.

Cum gandeste si actioneaza persoana dependenta de jocuri de noroc

Cel cu dependenta de jocuri de noroc spune asa: Vreau o masina! Intrebare: Cand? Raspuns: Acum!! Acesta practic nu inteleage ca nu poate sa aiba totul acum, nu poate sa tolereze frustrarea de a nu avea masina acum si nici nu poate sa actioneze in baza unei recompense viitoare. Adica sa munceasca de exemplu 2 ani, sa faca economie si apoi cu banii stransi sa isi cumpere masina dorita.

Persoanele care manifesta dependenta de jocuri de noroc, nu au interiorizat normele sociale si actioneaza in baza unei recompense imediate. Aceste persoane in general nici nu au proiecte pe termen lung, pentru ca a avea proiecte de viitor inseamna a-ti propune niste obiective, sa muncesti pentru ele si abia dupa un timp (de exemplu 1-2 ani) sa obtii recompensa. Acestia nu au rabdare sa astepte atat de mult timp si isi zic in mintea lor ca pot sa aiba rapid masina dorita prin “joaca si castiga”.

Incapacitatea gestionarii resurselor financiare si a propriilor emotii

Pentru o persoana care este dependenta de jocuri de noroc a avea bani in buzunar este ca si cum un fumator ar avea tigari la el sau ca si cum un alcoolic ar avea sticla de bautura in geanta. Aceste persoane au nevoie sa invete sa-si gestioneze resursele financiare (money management) si sa investeaza in lucruri utile.

Faptul ca o persoana este incapabila sa-si gestioneze banii, denota ca este incapabila sa-si gestioneze propriile emotii si cel mai probabil traieste frecvent stari de anxietate si depresie.

Persoana dependenta de jocuri de noroc nu traieste in prezent, ci in trecut sau in viitor. Aceasta poate trai intens sentimente de culpabilitate pentru ceea ce a facut (a pierdut bani) si asta il duce in trecut; iar anxietatea de fapt il orienteaza catre viitor pentru ca el traieste teama intensa ca nu se va putea controla in viitor si nu va putea sa spuna STOP dependentei.

De cele mai multe ori persoanele dependente de jocurile de noroc nu recunosc ca au aceasta dependenta; ele se ascund, mint in privinta resurselor financiare pierdute si ajung sa se izoleze social. Primul si cel mai important pas in vindecarea acestei dependente este recunoasterea ei, apoi solicitarea de sprijin si ajutor specializat.

Cresterea tolerantei la frustrare si amanarea recompensei imediate

De cele mai multe ori, persoanele cu dependenta de jocuri de noroc nu sunt persoane care nu au avut bani in copilarie; ci din contra, au avut de la parinti tot ce si-au dorit. Numai ca la un moment dat, cererile lor au depasit resursele parintilor si pentru ca nu au invatat sa tolereze frustrarea, ei au ajuns sa gandeasca in modul urmator: Cum adica nu-mi dai? Daca tu nu-mi dai, eu ma duc sa joc pentru ca vreau sa am bani imediat!

Dar daca atunci cand copilul ar fi zis “vreau o bicicleta”, mama i-ar fi spus asa: “Da, foarte bine; eu iti dau jumatate din pret si cand imi arati ca ai strans si tu cealalta jumatate de bani, punem impreuna si luam o bicicleta”? In acest mod copilul invata sa tolereze frustrarea ca nu are ceva acum si astfel va invata sa amane recompensa.

Deseori parintii din prea multa dragoste fac multe greseli, dar ei fac ceea ce cred ca este cel mai bine pentru copilul lor, fiind bine intentionati. Si de multe ori suntem experti dar in copii altora, nu in ai nostri. Nu doresc ca parintii care citesc aceste randuri sa aiba senzatia ca le tin lectii, sau ca-i invinovatesc ca n-au facut anumite lucruri.

Daca parintii dau de fiecare data copilului ceea ce cere, la un moment dat cand copilul creste, cresc si cerintele si pur si simplu ei nu vor mai putea face fata. Aceste cereri vor depasi capacitatile financiare ale parintilor. In acest mod, un copil care nu a fost invatat sa-si amane atingerea obiectivului, va fi extrem de tentat sa apeleze la jocurile de noroc.

Intelegerea consecintelor negative ale dependentei de jocuri de noroc

Persoanele dependente de jocurile de noroc traiesc o stare puternica de ambivalenta: o parte din el spune NU jocurilor de noroc (aceasta parte ii aduce la terapie), iar cealalta parte spune de ce sa nu joace ca poate o sa castige (cateodata acesta parte este mai puternica).

Sunt oameni care spun asa: daca as fi stiut ce ma asteapta sigur ca nu as fi facut acest lucru, nu as fi intrat vreodata intr-o sala de jocuri de noroc. In acest caz, ca si tehnica terapeutica se poate face o progresie de varsta unde i se sugereaza persoanei sa traiasca intens consecintele comportamentului respectiv (consecintele dependentei) dupa care i se spune ca de acum nu o sa mai poata spune ca nu stie ce o asteapta; si este decizia ei daca alege acest drum sau celalalt.

Asocierea comportamentului simptom cu consecintele ei negative

Pentru a face fata mai usor tentatiei de a juca la jocuri de noroc, persoana dependenta poate sa-si asocieze in mintea sa acest comportament simptom cu consecintele sale negative. In acest sens, persoana dependenta va urmari sa traiasca intens in mintea sa o situatie in care a pierdut o suma foarte mare de bani, sa traiasca intens acea stare negativa pe care sa o ancoreze cu un gest sau cu un cuvant.

De fiecare data cand va activa ancora va retrai intens starile negative asociate consecintei negative. Sugestia este ca ori de cate ori va simti nevoia sa mearga intr-o sala de joc sa activeze ancora pentru a activa astfel starile afective negative.

Dezvoltarea de alternative la dependenta de jocuri de noroc

Este important ca persoana dependenta sa fie provocata sa dezvolte alternative la comportamentul simptom. Adica, atunci cand doreste sa scape de dependenta de jocuri de noroc, sa aleaga un comportament sau un obicei care sa inlocuiasca aceasta dependenta.

Este mult mai usor sa renuntam la o dependenta atunci cand punem altceva in locul ei. De exemplu, cand ii vine sa mearga intr-o sala de jocuri, sa parieze sau sa joace online, poate sa faca altceva. Cel mai indicat este sa alerge, sa faca flotari sau sa mearga cu bicicleta, sa taie lemne, sa loveasca intr-un sac de box sau sa practice un sport care ii provoaca adrenalina. Perioada de sevraj poate fi depasita cu usurinta prin practicarea acestui nou comportament ales sa inlocuiasca dependenta.

Un alt exemplu este in cazul dependentei de alcool: cand ii vine sa bea alcool, isi pregateste un suc de fructe sau isi face un ceai. In cazul dependentei de fumat, cand le vine sa fumeze unii aleg sa suga bomboane, altii iau o guma de mestecat. Este bine de avut in vedere faptul ca oamenii deseori sunt dependenti de gesturi sau de senzatii.

Iluzia castigului imediat si nevoia de adrenalina

Sunt foarte multe persoane dependente de jocurile de noroc care au senzatia ca daca persevereaza sa joace, vor castiga; acestea au o perceptie eronata despre probabilitatea de a castiga si traiesc iluzia castigului imediat. Matematic, probabilitatea ramane aceeasi indiferent cat joaca; de fapt ei se gandesc ca daca au bagat o suma mare de bani este imposibil sa nu castige. Cateodata se mai castiga pentru ca aparatul este programat ca din cand in cand (intarirea aleatorie) sa dea cativa bani.

La pariuri in reclame auzim deseori: “Premii de milioane de euro, pariaza si castiga!!!” Dar aceste milioane de euro care urmeaza sa fie castigate, sunt mai intai pierdute de altii. Proprietarul de jocuri nu vine cu bani de acasa; este doar o afacere din care castiga foarte bine pe spinarea celor care au iluzia castigului imediat. Cand auzim premii de doua milioane de euro, asta inseamna patru milioane de euro pierduti de altii pentru ca trebuie sa-i ramana si proprietarului.

Unii oameni au o viata plina de rutina, adica totul pare tras la indigo. Cand viata noastra este invadata de rutina, noi nu mai traim nici o stare de tensiune afectiva. Una din nevoile fundamentale ale oricarui sistem viu este nevoia de stimulare. Si orice stimul care actioneaza mai mult timp asupra noastra isi pierde valoarea de stimul. Si orice mancare este buna cu conditia sa nu o mananci de prea multe ori, ca ti se acreste.

Te invit sa te gandesti acum la o persoana care are un program identic zi de zi, totul este la fel in fiecare zi. Si aceasta persoana intra in contact cu jocurille de noroc care ii ofera adrenalina, ii provoaca o stare de tensiune si eliberare de hormoni. Aceasta persoana este vulnerabila si are sanse foarte mari sa devina dependenta.

Diferenta dintre dependenta si nondependenta de jocuri de noroc

Sunt unii care joaca la jocuri de noroc doar pentru distractie si adrenalina. Intrebare: Totusi care este diferenta dintre o persoana dependenta de jocuri de noroc si o persoana nondependenta? Si unii si altii zic la fel la inceput; zic ca joaca doar putin, sau ca beau doar 2 pahare de vin.

Raspuns: Cel nondependent intra intr-o sala de jocuri de noroc si zice ca se distreaza de 50 de lei si apoi dupa ce a pierdut cei 50 de lei zice “Gata, m-am distrat suficient. Plec acasa.”, sau dupa 2 pahare zice STOP. Pe cand cel dependent nu poate sa mai zica STOP dupa ce a pierdut cei 50 de lei, ci joaca in continuare pentru a recupera ceea ce a pierdut. Este interesant de observat cum dependentul la inceput joaca ca sa castige, apoi dupa ce pierde joaca ca sa recupereze ceea ce a pierdut.

Diferenta dintre un jucator patologic si un jucator profesionist

De asemenea, un jucator patologic este total diferit de un jucator profesionist care cunoaste diferite strategii si tehnici de pariere, are o disciplina mentala extraordinara si isi gestioneaza banii si emotiile cu succes.

Jucatorul profesionist merge doar pe castig iar atunci cand pierde se opreste si niciodata nu va juca pentru a recupera ceea ce a pierdut. Pentru un jucator profesionist, anumite jocuri, cum este pokerul de exemplu, este ca un sport al mintii precum este si binecunoscutul joc de sah.

„Cand iti dai drumul pe topogan, nu te mai poti opri decat cand ajungi jos”

In cazul celor mai nocive dependente este valabila urmatoarea fraza: “Atunci cand iti dai drumul pe topogan, nu te mai opresti decat cand ajungi jos”. Teoria pierderii controlului (folosita pentru a explica in special dependenta de alcool) spune ca a prescrie consumul redus de alcool unui pacient dependent de alcool, sau sa joace mai putin in cazul dependentei de jocuri de noroc nu este o solutie.

Deoarece este ca si cum ai pune individul sa-si dea drumul pe topogan dar il sfatuiesti sa se opreasca la mijloc; dar nu se mai poate opri decat cand ajunge jos. Din acesta cauza este foarte important ca decizia sa fie luata inainte de a-si da drumul pe topogan. Din acest motiv solutia este abstinenta totala de la jocurile de noroc, droguri, alcool sau tigara.

S-a observat ca pacientii care au fost dependenti de alcool si care nu au mai baut de vreo 3 ani, cand au decis sa bea doar un paharel (de exemplu de sarbatori), nu s-au mai putut opri. Practic au reluat dependenta exact de unde au lasat-o si apoi chiar au ajuns mai rau.

La fel este si in cazul persoanelor dependente de jocurile de noroc. Dupa o perioada de abstinenta, reluarea activitatii de a juca nu va fi niciodata de la zero ca la un incepator curios, ci va fi reluata exact de unde a fost lasata.

Importanta intelegerii teoriei psihologice a dependentei de jocuri de noroc

Este important sa putem explica problema dependentei de jocuri de noroc persoanei din perspectiva unei teorii psihologice. Astfel ii putem prezenta variabilele asupra carora se poate interveni terapeutic. Oamenii au nevoie de explicatii, aceste explicatii putandu-ne orienta spre cele mai bune solutii terapeutice adaptate la nevoile individuale.

Una dintre nevoile fundamentale ale oamenilor este nevoia de coerenta cognitiva. Oamenii vor sa aiba o imagine clara despre problema lor; in plus, explicatiile cauzale securizeaza si cresc aderenta persoanei dependente la un demers terapeutic.

Indiferent de abordarea terapeutica a dependentei, persoana in cauza este singura care poate decide daca doreste sa renunte la activitatea de jocuri de noroc; deci nu familia sau prietenii, nu iubita sau sotia, nici terapeutul; ci persoana insasi. Caci nu putem schimba cu adevarat pe cineva (si nici nu e etic) daca acel cineva nu doreste acest lucru.

Daca tu sau o persoana draga tie se confrunta cu dependenta de jocuri de noroc si doreste schimbarea acestui comportament, este recomandat sa se adreseze unui terapeut. Acesta este pregatit sa te sustina sa scapi de dependenta si sa te insoteasca sa-ti orientezi atentia spre aspectele cu adevarat importante ale vietii tale.

In cazurile avansate de dependenta este nevoie ca demersul psihoterapeutic sa se desfasoare in paralel cu un tratament psihiatric cu sau fara spitalizare.

Asadar, daca inca te confrunti cu dependenta de jocuri de noroc si doresti sa renunti la ea, indrazneste sa ceri ajutor specializat!

Iar daca te-ai confruntat cu aceasta dependenta si ai reusit sa scapi de ea, lasa-mi, te rog, un comentariu in care sa ne impartasesti din experienta ta. Poti sa ne spui povestea ta, poti chiar sa ne dai mai multe detalii despre cum ai reusit si ce a functionat in cazul tau ca sa-i inspiri si pe altii.

Daca ti s-a parut interesant acest articol si ai gasit informatii utile, te rog sa-l distribui prietenilor si cunoscutilor tai folosind butoanele de mai jos ca poate cuiva ii foloseste.

Te imbratisez cu drag,

Dr. Iuliana Rotaru

P.S.: Daca ai nevoie de ajutor si doresti sa lucram impreuna in cadrul unor sesiuni individuale, gasesti toate detaliile colaborarii pe pagina de Contact.

NewsletterAboneaza-te acum la newsletter ca sa fii la curent cu ultimele articole publicate si ca sa primesti din partea mea un CADOU SURPRIZA sub forma unui material audio.

9 comentarii la „Ce este dependenta de jocuri de noroc si cum scapi de ea

  1. Felicitari pentru descrierea dpdv NLP a acestei probleme!
    Sunt curios care ar fi dupa parerea dvs profilul celor mai importante preferinte in termeni de metaprograme ale unui jucator online – acele metaprograme care daca ar fi schimbate, persoana nu ar mai fi in stare sa fie un jucator, sau cel putin nu ar mai fi in stare sa fie un jucator pierzator, ci unul care sa stie sa se opreasca.

    • Multumesc frumos pentru apreciere!
      Dependenta de jocuri de noroc intra in sfera afectiunilor patologice fiind nevoie de cele mai multe ori de o terapie de lunga durata asociata sau nu cu medicatie psihiatrica. Jocul de noroc patologic reprezinta cea mai intalnita tulburare de control a impulsurilor caracterizata prin esecul repetat de a rezista impulsului de a juca.
      Metaprogramele specifice dependentei de jocuri de noroc online/offline sunt legate de incapacitatea de a amana recompensa, slaba rezistenta la frustare si iluzia castigului imediat. Mai multe detalii despre aceste metaprograme gasesti in articol.

  2. pai din articol propriu zis eu inteleg aceste preferinte:
    scenario thinking: pessimistic
    time zones: past; future
    cauza motivatiei: options
    raspuns la stress: emotional
    classification scale: black & white – either/or
    philosophical sort: how
    stream of consciousness: focused
    speed: quick
    exuberance: bold surgency
    nivelul energiei: activ
    persistence: impatient
    emotional containment: multi-directional / Taclott Parsons boundaries: diffused
    motivation direction: away from
    operator modal: posibilitate
    interaction: competitive
    decision making: bold
    risk taking: embracer/excitement
    self-instruction: strong willed
    self-confidence: low
    self-esteem: conditional
    self-integrity: conflicted
    ego strength: weak
    self-monitoring: low
    time experience: in time
    quality of life: have

    Deci:
    1. corect interpretat ce am inteles din articol?
    2. alte preferinte de metaprograme relevante?

  3. Atunci cand se opereaza o schimbare folosind tehnici NLP, exista anumite driver metaprograms – cele care conduc diferenta care face diferenta. am intrebat tocmai pentru ca dvs fiind mult mai experimentata si pregatita in ceea ce priveste acest gen de problema, imi imaginez ca stiti care sunt acele driver metaprograms a caror schimbare trebuie verificata, exact pt a va asigura ca clientul nu o ia nici de la zero, nici de unde a lasat respectiva dependenta. Sunt curios cum se deosebeste aceasta dependenta de structura altor dependente, in termeni de metaprograme.

  4. Buna ziua am decat 23 de ani am plecat din Romania la 18 sunt un UK muncesc 7 zile din 7 pe un salaru OK am inceput sa joc la cazinouri si incet incet am inceput sa merg in fiecare zi sa bag tot ce am strans in 3 ani va rog cer sa ma ajutati ce pot sa fac cum sa fac va rog nu vreau sa ma omor sau sa fac alceva

    • Buna Ionut! Multumesc ca ai impartasit cu noi povestea ta!
      Felicitari pentru constientizarea si recunoasterea situatiei cu care te confrunti. De asemenea, felicitari si pentru curajul de a solicita ajutor.
      Recomandarea mea este sa cauti un terapeut acolo in UK si sa te programezi pentru sedinte individuale de terapie. Dincolo de a-ti depasi starile suparatoare si dependenta de jocuri de noroc, este o investitie in tine pe termen lung. Concomitent, este importantat sa ai in vedere si un consult medical amanuntit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *